Binnenkort bestaat er ook milieuvriendelijk bier (handig voor de zomer)

Vandaag vieren we de verjaardag van de koning - tenminste, in theorie. In de praktijk is het vooral een leuk moment om je meest extravagante oranje outfit uit de kast te trekken, heel veel tompoucen te eten en daarbij ook veel bier naar binnen te gieten. Maar wist je dat bier helemaal niet zo milieuvriendelijk is?

Bier wordt gemaakt door de mout van gerst te laten fermenteren in water, waardoor koolzuurgas en alcohol ontstaan. Voor de gisting worden bovendien de vrouwelijke bloemen van hop meegekookt; daar komt de smaak van bier vandaan, en het werkt ook als conserveermiddel.

Hop is dus absoluut onmisbaar tijdens de productie van bier, maar net als veel dingen die lekker zijn, is het niet zo milieuvriendelijk. Voor het verbouwen van hop wordt namelijk enorm veel water verbruikt: per liter bier zo’n vijftig liter water voor alleen al de hop. Daarnaast is er nog veel energie nodig voor het verwerken en vervoeren.

Dit vind je misschien ook leuk: Yes: Amsterdam krijgt de eerste duurzame chocoladefabriek ter wereld.

 

Milieuvriendelijk bier zonder hop

Gelukkig zijn er ook andere manieren. Een nieuwe manier om bier te brouwen moet ervoor zorgen dat het drankje milieuvriendelijker wordt, schrijft The Guardian. Door het gebruik van DNA uit munt– en basilicumplanten (ja, echt) kan bier zonder hop hetzelfde gaan smaken als bier mét hop. Sterker nog, medewerkers van de dichtstbijzijnde brouwerij beweerden zelfs dat het bier meer ‘hoppig’ smaakte dan normaal bier.

Daarmee heeft de productie van milieuvriendelijk bier niet alleen minder water nodig, maar zou het ook goedkoper worden. Dus, pilsje?

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Binnenkort bestaat er ook milieuvriendelijk bier (handig voor de zomer)
Sluiten