Mijn fashion schijf van 5: handvatten voor duurzaam shoppen

Denk goed na voordat je zomaar iets koopt

Het is weer zover. Ik wil iets nieuws. Gewoon even een wardrobe opfrisser, als troost voor de zomer die naar mijn mening veel te laat zijn aantrede doet. Maar zoals sommigen van jullie de vorige keer hebben kunnen lezen, ren ik niet meer gedachteloos door de stad. 

Nu vraag je je misschien af: hoe en waar koopt ze dan wél haar kleding? Ik heb daar mijn eigen fashion schijf van 5 voor ontwikkeld.

Een nieuw leven

Meestal weet ik best goed waarmee ik mijn kledingkast wil aanvullen. Daarmee ga ik online aan de slag. Ik kan uren door de krochten van het internet struinen op zoek naar die ene rok of spijkerbroek, maar dan tweedehands of vintage. Behalve dat je op deze manier de mooiste pareltjes kunt vinden is het ook nog eens een goede vorm van recycling. Het schijnt zo te zijn dat we in Nederland alleen al meer dan 200 miljoen kilo textiel per jaar weggooien. Behalve dat het natuurlijk ontzettend slecht is voor het mileu betekent het ook dat al die arbeid in nare omstandigheden ook nog eens voor niks is.

De bibliotheek

Gelukkig zijn er al heel wat mensen voor mij, die besloten het anders te doen in fashion-land. Dit maakt het shoppen naar een eerlijk product een stuk makkelijker. Want er zijn meer alternatieven dan je denkt. Heb je weleens gedacht aan kleding lenen? Zo vind je in Amsterdam een heuse kleding bibiotheek.
Lena the fashion library heeft een assortiment van nieuwe maar ook vintage en tweedehands kleding waar je voor elke gelegenheid een toffe outfit kunt lenen.
Voor elke portemonnee biedt Lena een abbonement aan. En het leuke is, als je geleende pronkstuk je zo goed bevalt dat je echt niet meer zonder kunt, dan is er de mogelijkheid om het te kopen. Met korting natuurlijk.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Therapie shoppen

Je kent het wel, winkel in en winkel uit. Voor de meeste vrouwen is een middag shoppen een soort thereapiesessie. En helaas is het dan vaak de gewoonte om juist de winkels binnen te stappen die duurzaamheid niet zo hoog in het vaandel hebben staan.

Probeer uit die comfort zone te stappen en zoek de buitenwijken en zijstraten van jouw favoriete stad op. Ik ontdek daar de leukste boetiekjes met mooie collecties van lokale designers of kleine merken die onder de noemer ‘slow fashion’ vallen. Ok, je betaalt vaak iets meer maar dan heb je ook wat.
De aandacht in deze collecties ligt op kwaliteit en een betere productie dan de wegwerp collecties bekend van de grote ketens. En behalve dat, kom je thuis met een origineler kledingstuk dan de massa.

Ruilen

Wat dacht je van een kledingruil avond? Eens in de zoveel tijd kom ik samen met vriendinnen om in elkaars kledingkast te snuffelen. Zonder geld uit te geven of kleding weg te gooien heb je na een leuke avond weer een paar nieuwe verfrissende items om mee te shinen.

Inspiratie

Last but not least, de inspiratie schijf. Voor mij is bijvoorbeeld Instagram een goede bron hiervoor. Hier ontdek ik vaak voor mij nog onbekende merken of winkels die mode op een duurzamere manier benaderen. Zo blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen maar ontdek ik vooral waar je wel fashionable duurzame kleding kunt vinden.

Meer lezen

Outfit-stress? Het is tijd dat we bewustere en duurzamere modekeuzes maken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.