Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Mind 15 mei 2018

Dit is wat Michelle Obama dagelijks doet om vrolijk te zijn

Als (heel erg) bekend persoon weet Michelle Obama als geen ander hoe belangrijk een gezonde balans is tussen werk- en privéleven. "Als je die balans vindt, vind je geluk," aldus de voormalige first lady van de Vernigde Staten en vrouw van Barack Obama, de 44e president van Amerika. Maar hoe vind je die balans eigenlijk?

In een interview met Refinery29 gaat Michelle in gesprek met jonge vier meisjes uit verschillende plekken van de wereld (Ghana, Guatemala, Nepal en Chicago) over hoe belangrijk de onderwerpen onderwijs en kracht zijn – vooral voor vrouwen. Wat betekenen deze onderwerpen voor hen en haar eigenlijk? In de interviews mochten de meisjes haar vragen stellen, maar ook andersom.

Meest effectieve dagelijks ritueel

Tijdens het interview vroeg de 20-jarige Pearl Quarmyne, uit Ghana, naar Michelle Obama’s meest effectieve dagelijks ritueel. Pearl groeide zelf op in een klein dorpje waar ze werd opgevoed door haar oma. Van jongs af aan verkocht ze gebakjes en snoep om zichzelf en haar broertjes te kunnen onderhouden. Dankzij Camfed, een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat meisje uit de sub-Sahara naar school kunnen, ging ze toch naar de middelbare school. Nu studeert ze en helpt ze meisjes uit haar gemeenschap financieel met haar eigen bedrijf, dat ijsblokjes aan lokale vissers verkoopt.

Het allerbelangrijkste ritueel is volgens Obama dat ze zichzelf elke dag opnieuw de toestemming geeft om gelukkig te zijn. Hoewel het misschien klinkt als ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, ligt het écht zo simpel volgens Obama. “Pas als je jezelf toestaat om honderd procent gelukkig te zijn, kun je er zijn voor je familie en vrienden. Als vrouw is dit soms een grote uitdaging, omdat we niet geleerd hebben om naar onszelf te luisteren en op nummer één te zetten. We voelen ons snel egoïstisch.” Echt gelukkig zijn, hangt samen met je fysieke én mentale staat. Michelle Obama zorgt daarom voor een gezond voedingspatroon, genoeg beweging en voor een gezonde emotionele staat. “Het hangt allemaal met elkaar samen.”

Mijn dagelijks ritueel is mezelf elke dag weer de toestemming geven om gelukkig te zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Zo maak je keuzes waar je zélf gelukkig van wordt.

 

Hoe omschrijf jij succes?

Pearl vroeg Michelle Obama ook de interessante en leerzame vraag: hoe omschrijf jij succes? Voor veel mensen heeft succes met geld en aanzien te maken. Maar wat gebeurt er als je de term omdraait? Als je die term om jouzelf laat draaien, krijgt de term succes ineens een andere lading. “Succes gaat niet over hoe je leven eruit ziet voor anderen, het gaat om hoe jouw leven voelt voor jou. Of jij blij bent met hoe jouw leven eruit ziet en met de dingen die je doet. Ook denk ik dat een goede graatmeter voor succes is, hoe je met tegenslagen omgaat.”

Het leven gaat niet alleen om hoe je je gedraagt als je gezond en gelukkig bent en alles volgens plan gaat, maar ook om hoe je ermee omgaat als je een grote high five van het leven krijgt. Met een stoel. In je gezicht. Wanneer het leven niet loopt zoals je had gepland en al je plannen zo als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Tijdens die donkere tijden,” vraagt Obama, “ga je dan onderdoor aan alles wat je hebt verloren? Of focus je op wat je wél hebt en leef je vooruit met passie, toewijding en plezier?”

Pearl Quarmyne
Pearl Quarmyne, via Refinery29

Jouw geluk is het geluk van jouw familie

In de loop der tijd leerde Obama dat haar eigen geluk precies even belangrijk en ook nodig (!) is voor het welzijn van haar familie. Ze kwam er namelijk achter dat je gezin, je vrienden en je familie – of eigenlijk je hele omgeving – er júíst baat bij heeft als je jezelf met evenveel liefde behandelt en goed voor jezelf zorgt. “Als ik gelukkig en gezonder ben, is mijn gezin automatisch ook gelukkiger en gezonder. Mijn welzijn beïnvloedt hoe ik omga met mijn vrienden, collega’s en vrienden.”

Elke dag weer de keuze om gelukkig te zijn

“Dus het allerbelangrijkste ritueel dat ik dagelijks herhaal, is tegen mezelf zeggen: Ja, ik kan de keuzes maken die mij gelukkig maken, dat werkt aanstekelijk naar anderen én zorg altijd goed voor de mensen van wie ik houd.”

En ben je benieuwd wie de allergelukkigste mensen ter wereld zijn? *TROMGEROFFEL* Niet ver van Nederland: het zijn de Finnen. Dit is wat we van de Finnen kunnen leren over geluk.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit is wat Michelle Obama dagelijks doet om vrolijk te zijn
Sluiten