Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 23 okt 2018

Dit is dé methode om namen (en tal van andere dingen) te onthouden

Het overkomt iedereen wel eens: je hebt via de mail of telefoon een afspraak met iemand gemaakt, maar als je deze persoon in real life ontmoet ben je opeens zijn of haar naam kwijt. Was het nou Tom? Thomas? Nee, dan toch Bart? Eigenlijk heb je geen flauw idee. En dat terwijl je het toch écht gecheckt had voor je thuis wegging. Gelukkig is er een manier om voortaan wél namen te onthouden. En boodschappenlijstjes. En wachtwoorden. In de Volkskrant stond eerder deze maand een interview met hersenwetenschapper Boris Konrad. Hij onthield maar liefst 201 namen en gezichten binnen een kwartier tijd op het NK geheugen in Duitsland, 106 historische data in 5 minuten op het WK in China en een lijst van 119 woorden binnen vijf minuten op de Italiaanse open. Hal-le-lu-ja. Hoe doet ‘ie dat toch? En kunnen wij dat ook?

Een wereldrecord is misschien wat hoog gegrepen, maar we kunnen volgens Boris zeker leren om makkelijker dingen te onthouden. Verbindingen groeien naarmate je ze vaker gebruikt. Dus iedereen kan het leren.

Laat je fantasie de vrije loop

Voor het onthouden van namen gebruikt Boris een simpele geheugentruc: als hij iemand voor het eerst ontmoet roept hij een fantasiebeeld op dat hem herinnert aan de naam van die persoon.

Je moet dus thuis al bedenken op wie die persoon gaat lijken. En dat beeld hoeft totaal niet te kloppen, zolang jij er maar wat aan hebt.

Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus

Stel je hebt een afspraak met Luuk. Denk dan bijvoorbeeld aan Lucky Luke, de cowboy die avonturen beleeft in het Wilde Westen. Beeld je nu in dat de echte Luuk ook op een paard zit, met een lasso in zijn hand.

Als je Luuk de volgende keer ontmoet, komt meteen dat vreemde beeld van Luuk als cowboy naar boven. En dan is het opeens niet zo moeilijk meer om op zijn naam te komen.

De reismethode

Maar hoe werkt het dan met boodschappenlijstjes, presentaties, wachtwoorden, pincodes en jaartallen? Hiervoor gebruikt Boris de methode van Loci, ook wel de reismethode.

Het werkt zo: om informatie op te slaan in je geheugen neem je een plek in gedachten die je goed kent, zoals je huiskamer, je keuken of je tuin. Vervolgens plaats je de gegevens die je wilt onthouden langs een vaste route op deze plek.

Op dit tijdstip werkt je brein het best (handig om te weten)

Als je bijvoorbeeld een aantal dingen moet kopen in de stad, plaats je deze in gedachten in je huiskamer. Staat er een broek op je lijstje? Hang deze in je verbeelding over een stoel heen. Kaarsen nodig? Visualiseer de kaarsen op je salontafel. Moet je pannenlappen kopen? Plaats ze in gedachten onder de bank. De beelden hoeven niet overeen te komen met de werkelijkheid.

Door de spullen in je verbeelding een interactie aan te laten gaan met de omgeving zorg je ervoor dat ze nóg beter blijven hangen in je geheugen. Beeld je bijvoorbeeld in dat je gordijnen vlam vatten door de kaarsen op de salontafel, of dat de hond de pannenlappen onder de bank probeert te pakken.

Hoe opvallender de beelden, hoe beter. Ben je een paar dagen later in de stad, maak dan in gedachten weer een wandeling door je huiskamer. Als het goed is weet je precies waar je ook alweer naar op zoek was.

Codes, reeksen en andere moeilijke dingen

Wil het je maar niet lukken om je nieuwe pincode te onthouden? Het wordt volgens Boris makkelijker als je de cijfers omvormt tot beelden. Ons geheugen is visueel ingesteld, dus beelden blijven beter hangen dan cijfers of letters. Je kunt de volgende beelden gebruiken:

(0) een bal of ring, (1) een pen of kaars, (2) een zwaan of slang, (3) handboeien of lippen, (4) een vlag of een zeilbootje, (5) een zeepaardje of een anker, (6) een olifantenslurf of een golfclub, (7) een boemerang of een steile rots, (8) een sneeuwpop of een bril, (9) een ballon aan een touwtje of een bril met één glas.

Deze 3 dingen helpen je geheugen te trainen voor later

En alsof het allemaal al niet moeilijk genoeg is, legt Boris ook uit hoe we een code bestaande uit cijfers én letters kunnen onthouden. Dit is uiteraard de meest complexe informatie om in je geheugenroute te plaatsen, maar ook dat valt te leren.

Geheugenroute

Stippel eerst een geheugenroute uit. Neem een plaats in gedachten die je goed kent, zoals je badkamer. Hoe meer opvallende objecten er in deze ruimte staan, hoe beter. De kunst is om de cijfers en letters in je hoofd om te vormen tot beelden en ze dan pas in je route op te nemen.

Is je code bijvoorbeeld 4s8h, stel je dan voor dat er een zeilbootje in je badkuip drijft (met de vorm van het getal 4), dat er een scheermesje op de rand van het bad ligt (beginletter met s), dat er een bril op de wastafel ligt (vorm van 8) en er een handdoek (beginletter h) aan het wasrek hangt.

Kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat.

Meer lezen over je brein?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is dé methode om namen (en tal van andere dingen) te onthouden
Sluiten