Redactie
Redactie Mind 25 dec 2018

Met deze (soms hilarische) wijsheden red je het nieuwe jaar wel

Als schrijver word je altijd ingepeperd dat het goed is om cliché’s te vermijden. Een poll op de redactie wees uit dat we collectief onpasselijk worden als iemand bijvoorbeeld zegt ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Maar om nog maar eens een cliché aan te halen: de meeste cliché’s hebben een kern van waarheid, en soms kwam ik in mijn leven een uitspraak tegen die ik zo waar vond dat ik hem, met het schaamrood op de kaken, in een boekje schreef.

Daarom nu, mijn persoonlijke top 5 tegelwijsheden die je in het nieuwe jaar kunnen helpen. Sommige zijn bekend, anderen zijn waarschijnlijk op een familiefeestje uit de duim gezogen, maar voor mij zijn ze allemaal even waar.

5x wijsheden voor het nieuwe jaar

1. Men lijdt het meest onder het lijden dat men vreest

Deze mag van mij boven m’n bed. Hoe vaak zit je je niet druk te maken om iets totaal onbenulligs? Ik ben altijd doodzenuwachtig als ik moet vliegen, maar tot nu toe is het vliegtuig nog nooit in mid-air tot ontploffing gebracht. Waarom moet ik dan met angstzweet en buikpijn door de parfumeries slenteren op Schiphol om mezelf een beetje af te leiden?

We zijn het gewend om altijd rekening te houden met de eventuele negatieve uitkomst van alles wat we doen. Dit komt voort uit onze evolutie: wie dacht dat er overal tijgers verstopt zaten, werd niet opgegeten. Deze mensen hebben het overleefd en zijn onze voorouders geworden: bange, panische mensen die altijd van het ergste uitgaan.

Toch blijkt elke keer maar weer dat de echt erge dingen in het leven totaal onverwacht komen. Je zorgen maken over het eventuele lijden dat je kan overkomen heeft dus vaak geen enkele zin, maar ja, houd er maar eens mee op.

2. Na regen komt zonneschijn

Ah. Dit is zo’n hele vieze. Excuses, maar het is waar. Alles gaat voorbij, ook het negatieve. Ik ben ervan overtuigd dat het simpelweg niet alleen maar fout kan gaan in je leven en hoe diep het dal ook is, uiteindelijk moet er wel weer iets goed gaan. Of je gaat dood. Maar ja, dan hoef je je ook nergens meer zorgen over te maken.

3. Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen

Deze uitspraak is eigenlijk maar tijdens één situatie van levensbelang: als je bordspelletjes aan het spelen bent. Dus als je tijdens de feestdagen weer met je familie om Risk of Monopoly zit, wees de derde hond.

Grijp Noord-Amerika als de twee grootmachten met elkaar op de vuist gaan en ram die Kalverstraat vol met hotels als niemand denkt dat je goed bezig bent. Meer kan ik er niet over zeggen, maar het is een waarheid als een koe, dus onthoud het.

4. In de nacht zijn alle katjes grauw

Dit betekent zoiets als: in het donker ziet niemand het verschil tussen mooi en lelijk. Je kan zelf wel invullen op welke situaties dit toepasbaar is (wink wink, nudge nudge).

5. Met de kalkoen is het kerstdiner lastig te bespreken

Nummer 5 is speciaal voor de kerstdagen. Het betekent zoiets als ‘Het is lastig de pijnlijke zaken te bespreken met de persoon om wie het gaat’, weer iets dat de meeste van ons wel bekend voor zal komen.

Hoe vertel je je oom dat zijn voeten stinken naar blauwschimmelkaas? Mijn tip voor gezellige feestdagen: bespreek het kerstdiner met je kalkoen vóór in plaats van tijdens het kerstdiner.

Dat scheelt een hoop ongemakkelijkheid.

Meer wijsheden?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Met deze (soms hilarische) wijsheden red je het nieuwe jaar wel
Sluiten