wpk-admin
wpk-admin Welzijn 22 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Met deze oefening verbrand je in slechts 4 minuten enorm veel energie

Ja, dat heb je goed gelezen. Tabata is een workout van 4 minuten met een hoge intensiteit met veel voordelen voor fitheid en gewichtsverlies. Het is ook een erg korte workout. Is het zoals CrossFit? Is het zoals circuit training? Het is een beetje van beide. Tabata training is aantrekkelijk omdat het mensen veel tijd bespaart. En je krijgt toch maximale resultaten met zo weinig verbruikte tijd. Zelfs één Tabata (4 minuten) kan al je aerobe capaciteit, anaerobe capaciteit, VO2 max en rustmetabolisme laten toenemen. En het kan je ook helpen meer vet te verbranden (en laat je er 200 procent slanker uitzien) dan een traditionele 60-minuten aerobe workout. En je hebt er ook nog eens helemaal geen apparaat voor nodig.

Erg hoge intensiteit

Omdat je de oefeningen op een erg hoge intensiteit uitvoert moet je lichaam veel harder werken om je bij te houden. Je hart moet snel pompen en je metabolisme schiet omhoog, en dat is wat je wilt als je vet wilt verbranden.

Lees ook: Sporten voor het slapen: go of no go? Wij hebben het antwoord

Je metabolisme zal niet alleen tijdens de workout hoog zijn maar ook daarna. Dit houdt in dat je lichaam ook uren na de workout nog extra vet verbrandt (het afterburn-effect). Een goed voorbeeld is voluit sprinten voor 20 seconden en vervolgens 10 seconden wandelen.

Herhaal dat nog 7 keer voor een totaal van 8 setjes en zo kom je aan 4 minuten. Tabata training kan gedaan worden met verschillende oefeningen. Het idee is om een oefening te kiezen waarbij je je hele lichaam gebruikt, of tenminste de grote spiergroepen.

Jouw Tabata Workout voor deze week

Hier is jouw Tabata Workout voor deze week. Gebruik het als een complete workout na een warm-up of gebruik het als een ‘finisher‘ aan het eind van je normale workout om je resultaten nog wat verder op te krikken.

  1. Air Squats
  2. Burpees
  3. Mountain Climbers
  4. High Knee Run

Doe de eerste oefening voor zo veel mogelijk herhalingen als je kan in 20 seconden, rust dan 10 seconden. Doe daarna de tweede oefening zo snel mogelijk voor 20 seconden, rust daarna weer 10 seconden. En herhaal dit proces voor de overblijvende oefeningen.

Vind je vast ook interessant: Aan de eiwitshakes? Zoveel eiwitten heb je écht nodig als je fanatiek sport

Als je alle 4 de oefeningen gedaan hebt ben je pas halverwege. Je bent pas 2 minuten in je Tabata. Dus ga terug naar de eerste oefening en herhaal.

Pittig hé? Maar wedden dat je binnen no-time resultaat ziet?

Meer over sport?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze oefening verbrand je in slechts 4 minuten enorm veel energie
Sluiten