Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Tekenen van een mentale stoornis herkennen bij je kind

Mentale gezondheidsproblemen komen steeds vaker voor bij jongeren. Het aantal jongeren en jongvolwassenen met mentale gezondheids stoornissen is sinds 1940 namelijk verdrievoudigd. Hoe kan je bij je kids nou het verschil tussen typische pubertrekjes of een serieus probleem spotten?
Natuurlijk hoef je je niet om elke driftbui zorgen te maken, maar je kan wel eventuele tekenen van mentale gezondheidsproblemen herkennen. Mocht er iets serieuzers aan de hand zijn, ben je er in elk geval op tijd bij en kan je samen hulp zoeken bij een expert.

Mentale ziektes ontwikkel je op latere leeftijd

Een recentelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het aantal twaalf tot zeventien jarigen met een klinische depressie, in de afgelopen tien jaar met 37 procent is gestegen.

“Mentale ziektes als schizofrenie en psychoses ontwikkelen zich pas vaker op latere leeftijd. Vaak pas vanaf ongeveer veertien jaar,” zegt dokter Steven Adelsheim, de directeur van Stanford Center for Youth Mental Health and Wellbeing.  Dat maakt het voor ouders lastig om bepaalde patronen of opvallende trekjes te herkennen. Toch kan je op op de volgenden tekenen letten.

Herken patronen en gewoontes

Experts op het gebied van geestelijke gezondheid menen dat het herkennen van een eventuele mentale stoornis, begint bij het observeren en herkennen van het gedrag van je kinderen. Let dus op (opvallende) patronen, gewoonten en trekjes.

Dat kan je al doen door gewoon een gesprek aan te gaan en te vragen naar hoe het met je kind gaat. Houd het daarbij comfortabel en luchtig. Bijvoorbeeld tijdens het koken of het uitlaten van de hond tipt Tara Niendam een professor in psychiatrie op de Universiteit van California-Davis.

Social media

Als je kind erg gesloten is, kan je zelf ook een kijkje nemen op één van de social media-account van je kind, vertelt expert Tara Niendam. Niet om te spieken, maar om een globaal gevoel te krijgen van wat er in zijn of haar leven gebeurt.

Dagelijkse gewoonte

Je kan ook letten op bijzonderheden in het slaapritme, of hij of zij (genoeg) eet, het (schommelende) gewicht, vriendschappen en misschien zelfs opvallende hygiene.

Als er ineens veel in de omgeving van je kinderen verandert, ontstaat er chaos in hun leven, dan is het tijd om extra op te letten. Je bent in dit geval dus op zoek naar patronen die langdurig aanhouden, geen korte driftbuien of een gebroken hart.

Maak jij psychische stoornissen belachelijk zonder dat je het doorhebt? (misschien op deze manieren)

Hulp zoeken

Als er eigenlijk niks geks aan de hand is, zoek dan vooral niet naar spoken. Maar als je merkt dat je kind al langere tijd ander gedrag vertoont, kan het zijn dat er een dieper probleem achterzit. Tieners met depressie zijn vaak sneller geirriteerd, vertelt Adelsheim. Ze kunnen om het minste en geringste ontploffen naar mensen om zich heen. Vraag dan in elk geval niét: wat is er mis met je? Dat soort vragen werken juist averechts, vertelt de professor.

Als er geen direct gevaar is, maar de aanvallen of het nieuwe gedrag blijft aanhouden, kan je een kinderarts inschakelen. Deze herkennen de problemen vaak direct en kunnen dan eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Als de woede-aanvallen of tekenen van depressie aanhouden of zelfs erger worden, neem dan vooral direct contact op met een expert. Zij zijn er om te helpen en te ondersteunen.

Wanneer zoek je hulp?

De lijn tussen wanneer je wel hulp gaat zoeken of wanneer je het toch nog even laat gaat, kan dun zijn. Dat is ook direct een gevaar, want daardoor kan je als ouder professionele hulp zoeken, steeds langer uitstellen. Als je je écht zorgen begint te maken, kan je het beste contact opnemen met een specialist. Soms zijn er namelijk lange wachtrijen en kan het nog langer duren voor je kind wordt geholpen.

Heb je de juiste hulp gevonden? Vergeet dan ook niet de school van je kind in te lichten zodat zij rekening kunnen houden met de situatie. Misschien is je kind namelijk wel wat vaker afwezig of heeft hij of zij extra tijd nodig voor het maken van een toets.

Wil je meer lezen over psychische stoornissen?

Niets meer missen van de psychologie-updates van Bedrock? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tekenen van een mentale stoornis herkennen bij je kind
Sluiten