Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 10 okt 2019

Mental Health Day: waarom je er regelmatig één moet nemen

Is het je wel ‘ns opgevallen dat voor fysieke gezondheidsklachten we vanzelfsprekend vrij nemen, maar voor mentale klachten vinden we dat blijkbaar veel moeilijker (iets met: niet aanstellen, doorwerken). Toch heeft in een arbeidsorganisatie gemiddeld 1 op de 6 werknemers te maken met psychische klachten, schrijft OVAL. Vandaag, 10 oktober, is het Mental Health Day: een initiatief ter promotie van het idee om vaker vrij te nemen om te herstellen van mentale gezondheidsklachten.

Mental Health Day werd sinds 1992 in het leven geroepen. Het initiatief wilde toen al de aandacht op mentaal lijden richten. Anno 2019 is het echter nog steeds razend relevant. De kloof tussen het bespreken van fysieke en mentale klachten is namelijk nog steeds erg groot. Daarom een warme oproep om regelmatig een mental health day te nemen (en te bespreken!), en wel hierom.

Neem eens een mental health day

Het principe van een mental health day is eenvoudig. Ervaar je mentale klachten (zoals chronische stress, sombere gedachten of extreme vermoeidheid), meld je dan een dagje ziek op het werk.

Dit vind je misschien ook interessant: Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar

Stresspsycholoog Thijs Launspach moedigt dit concept alleen maar aan: “De psychologische wetenschap zegt hoe méér stress je opbouwt, hoe groter de consequenties. Gun je jezelf geen tijd om te herstellen van mentale klachten, dan loop je een grotere kans op een burn-out. Pas je niet op, dan kost dit je een paar maanden van je leven en je werkgever duizenden euro’s”

Durf ermee naar buiten te komen

Zo’n mental health day is dus heel zinnig in die zin dat het periodes van extreme werkstress onderbreekt en op die manier de kans op burn-out verlaagt. Toch is het nóg belangrijker om niet alleen op bepaalde dagen, maar al-tijd naar buiten te komen met psychische klachten.

Lees ook: De #openup-week: tijd om eindelijk over psychisch lijden te praten

Ervaar je mentale moeilijkheden, dan raadt Edwin van Scherrenburg van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan om dit openlijk aan je leidinggevende te communiceren. “Door de juiste gesprekken te voeren kan je samen tot een oplossing komen. Tijdig naar buiten komen met je mentale klachten kan vaak een heleboel problemen voorkomen”.

Ik sprak al met een psycholoog

In dit kader lanceerde de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen onlangs een campagne om het taboe rond mentale problemen te doorbreken. Ze doen hierbij een warme oproep aan iedereen die reeds in gesprek ging met een psycholoog. “Laten we met zijn allen voor eens en voor altijd duidelijk maken dat het spreken met een psycholoog even vertrouwd zou moeten worden als het spreken met je huisarts”.

Ze ontwierpen daarvoor een speciale ‘sticker’ voor profielfoto’s met daarop de tekst: ik sprak al met een psycholoog. Inmiddels staat de teller op meer dan 15.000 mensen die de boodschap deelden.

Wil je meedoen? Je kan je profielfoto aanpassen via de Facebookpagina van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen.

Meer over mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Mental Health Day: waarom je er regelmatig één moet nemen
Sluiten