Mensen zijn hufters (en dat is soms maar goed ook)

Of nou ja, we gedragen ons veelal als hufters. Niet omdat we dat willen, anders waren we elkaar al massaal in de haren gevlogen wegens verschillen in levensopvattingen (oh, wacht), maar vooral omdat de mens biologisch geprogrammeerd is om zich zo nu en dan als een complete hufter te gedragen.

Zonder die programmering – noem het de eikelstrategie – hadden we nooit kunnen overleven. Als je in de prehistorie een vers trosje bessen had gescoord en vervolgens trots naar je grot waggelde om aldaar een tekening van jou en je nieuwe bessen op de muur te kalken, was je 7 zonsondergangen later volledig uitgehongerd. Eén trosje bessen is natuurlijk nooit genoeg. Om te voorkomen dat je niet één, maar 100 trosjes meenam, is hebberigheid bedacht. Een eigenschap die ons in een verzadigde maatschappij geen leuker (of gezonder) mens maakt.

Jaloezie en hebberigheid

Jaloezie is nog zo’n eigenschap – misschien wel de lelijkste, zeker in combinatie met hebberigheid. Jaloezie houdt je scherp, het is je persoonlijke raketafweersysteem. Toen het recht van de sterkste nog dagelijkse realiteit was, verzamelde je als mens een groep vertrouwelingen om samen een front te vormen.

Lees ook: Jaloezie: wat zegt het eigenlijk over je als je jaloers bent? En wat heb je er precies aan?

Indringers vormden een gevaar voor jouw bestaan, dus daar moesten we niks van hebben. Inmiddels is die groep vertrouwelingen verkleind tot één vertrouweling: je partner. Een indringer binnen die ‘groep’ – veelal lult of lacht deze persoon zich naar binnen – is een direct gevaar.

‘Sorry… Ik ga elke dag proberen géén hufter te zijn’

Heilige graal beschermen

Die indringer komt niet zomaar om de hoek kijken. Elke man – ook degenen die zeggen dat het niet zo is – heeft altijd in min- of meerdere mate de behoefte om zijn heilige graal (lees: baby’s, zónder alimentatie) in een vrouw te planten.

Must read: Waarom wij wraakzuchtig zijn

De vrouw wil op haar beurt ontdekken of deze verse adonis wellicht voor meer kleding in haar kast, pardon… voor meer bescherming kan zorgen.

Eikelstrategie

Degenen met discipline, zelfkennis of een hogere vorm van bewustzijn kunnen aardig omgaan met de eikelstrategie. De rest – het gros van de bevolking – verandert zo nu en dan in een jaloerse, hebberige, vreemdgaande hufter.

En wat doe je dan? Dan begin je oorlogen, klop je aan bij De Rijdende Rechter, maak je een afspraak bij de schuldsanering, slaap je een week lang op de bank en zeg je heel vaak: ‘Sorry… Ik ga vanaf nu elke dag proberen géén hufter te zijn.’

Meer lezen?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Mensen zijn hufters (en dat is soms maar goed ook)
Sluiten