Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 8 feb 2018

Volgens deze studie zijn mensen die vloeken eerlijker

Teringz**i. Wat k*t dit. Onbeschoft gedrag? Misschien wel ja. Maar mensen die vloeken zijn wél eerlijk. Althans, dat is als we een studie gepubliceerd in Social Psychological Personality Science mogen geloven.

I swear, you swear

Wanneer je gefrustreerd bent, pijn hebt, of je woede wilt uiten dan kunnen er nog wel eens lelijke woorden over je lippen rollen. Tuurlijk, bij de een gebeurt dit sneller dan bij de ander, maar toch. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je tegen een kastje aanliep of iets op je voet liet vallen. Grote kans dat je hebt staan vloeken als een bootwerker. Maar is dat erg?

In het geval van je teen stoten heeft vloeken misschien weinig zin, maar in andere situaties hoeft het niet altijd verkeerd te zijn. Volgens een recent gepubliceerd onderzoek bestaan vloeken en transparantie zij aan zij. De onderzoekers stellen dat als je wil vertellen hoe iets écht zit, de situatie soms vraagt om grof taalgebruik.

Experimenteren

In het onderzoekspaper met als titel ‘Frankly, we do give a damn: The relationship between profanity and honesty’ is te lezen dat er aan de hand van drie verschillende experimenten is gekeken naar de relatie tussen vloeken en eerlijkheid.

Voor het eerste experiment werd aan 276 (online) deelnemers gevraagd om zichzelf te beoordelen. Hoe vaak vloeken ze bijvoorbeeld, en wat is de reden hiervoor? En hoe eerlijk vinden zij zichzelf? Bij het tweede experiment werden de statusupdates van ruim 73.000 Facebook gebruikers geanalyseerd die de myPersonality applicatie gebruikten. De derde meting had betrekking op de integriteit van Amerikaanse Staten, en keek naar de aanwezigheid van onafhankelijke ethische commissies en justitiële verantwoordelijkheid.

Eerlijk met of zonder vloeken?

De onderzoekers vonden een consistente, positieve relatie tussen godslastering (het vervloeken van god) en eerlijkheid. Vloeken werd geassocieerd met minder liegen en bedrog op individueel niveau, en met een hogere integriteit op samenlevingsniveau.

Of dit een vrijbrief is om de hele dag te lopen vloeken? Nou, nee. Het kan misschien zo zijn dat vloeken geassocieerd wordt met eerlijkheid, maar zou het (g*dverdomme) niet beter zijn als we eerlijk zijn zónder te vloeken?

Meer lezen?

Hoe een normaal gesprek te hebben (dit is lastiger dan je denkt)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Volgens deze studie zijn mensen die vloeken eerlijker
Sluiten