Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 8 mrt 2018

Mensen die je ergeren: hoe blijf je kalm?

De buurman die het gras gaat maaien terwijl jij nog ligt te slapen, een bestuurder die je niet laat invoegen op de snelweg en iemand die voordringt in de rij van de supermarkt. Moeilijk irritant. Of nou ja, we ergeren ons eraan. Maar waarom? En hoe moeten we hiermee omgaan?

Iedere week plaatst The School of Life nieuwe filmpjes die ingaan op de belangrijke vragen in het leven. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe we kalm kunnen blijven als volwassen mensen ons ergeren.

Kijk naar de motieven

Motieven zijn van cruciaal belang. Iemand kan wel of geen intentie hebben om ons te treiteren. Is die intentie er wél, dan zijn we op onze teentjes getrapt.

Maar, zo wordt gesteld, we zijn blijkbaar niet zo goed in het waarnemen van de juiste motieven. Het komt nogal vaak voor dat we ernaast zitten. We zien een ‘verkeerde intentie’ die er in werkelijkheid nooit was. Het gevolg? De boel escaleert.

Ook interessant: Zo maak je je intenties concreet én realiseer je ze

Waarom trekken we vaak de verkeerde conclusies, en zien we iets al snel in een negatief daglicht? Alain de Botton stelt dat het te maken heeft met ons zelfbeeld.

Hoe minder leuk we onszelf vinden, hoe meer we in onze ogen verschijnen als een doelwit voor schade. Er is logischerwijs een complot tegen ons. En dat vinden we irritant, of we worden er zelfs boos door.

Het kindermodel van interpretatie

Opmerkelijk is dat we ons veel kalmer gedragen rondom kinderen. En dat terwijl kleine kinderen zich soms ontzettend vervelend kunnen gedragen.

Denk maar eens aan een kind dat tegen zijn ouders schreeuwt omdat het geen snoepje krijgt, of een kind dat zijn bord eten omgooit. Expres.

Must read: Hoe krijg je een kalme geest (volgens een monnik)

Voelen we ons persoonlijk aangevallen of geschaad door hun gedrag? Nee. De reden hiervoor is dat we niet meteen een gemene intentie toeschrijven aan een kind.

We hebben het idee dat ze ‘gewoon een beetje moe zijn’ of last hebben van bijvoorbeeld krampjes. In ons hoofd hebben we een groot repertoire aan alternatieve verklaringen klaar.

De bron van pijn

Bij volwassenen hebben we die alternatieve verklaringen niet. Terwijl die er wél kunnen zijn. Als we ‘het kindermodel van interpretatie’ zouden toepassen, stelt de Botton, dan zou onze eerste aanname heel anders zijn.

Misschien heeft iemand gewoon slecht geslapen, of ruzie gehad met zijn partner. Kan gebeuren toch?

Volgens The School of Life zouden we daarom op zoek moeten gaan naar de bron van pijn die ervoor zorgt dat een persoon vervelend doet. We zouden ons moeten verplaatsen in deze persoon en de pijn, angst of frustratie moeten voelen. Ondanks het weinige bewijsmateriaal.

Meer lezen?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Mensen die je ergeren: hoe blijf je kalm?
Sluiten