Melk die naar melk smaakt, maar dan zonder de koe. Kan dat?

We drinken met z'n allen ontzettend veel melk. De belasting van de melkproductie op ons milieu is enorm. In de schappen van de supermarkt liggen veel plantaardige alternatieven, maar liefhebbers van dierlijke melk zijn nog niet om. Het proeft namelijk toch nog net even anders. De smaak van dierlijke melk, maar dan zonder koe - zou dat mogelijk zijn? Muufri dacht van wel.

De grote hoeveelheid melk die we drinken in combinatie met een wereldpopulatie die maar blijft groeien (verwacht wordt dat er in 2050 maar liefst 9 biljoen mensen op deze aardbol rond zullen lopen), maakt het steeds moeilijker om aan de vraag van melk te blijven voldoen. Vee wordt groot gebracht voor hun melk, terwijl de veehouderij een enorme impact op het milieu heeft. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor, bijvoorbeeld door documentaires als Cowspiracy.

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige melk; met het welzijn van de dieren en onze planeet in het achterhoofd. Maar bijvoorbeeld ook omdat ze een lactose-intolerantie hebben, of willen letten op hun calorie-inname. Er is alleen een groot verschil tussen de smaak van dierlijke en plantaardige melk. Voor mensen die eigenlijk liever plantaardige melk drinken, maar de smaak van dierlijke melk lekkerder vinden, is er geen tussenoplossing te vinden.

Biowetenschappers Perumal Gandhi en Ryan Pandya, beiden vegan, zijn op zoek gegaan naar dit alternatief. Met Muufri (spreek uit als: Moo-free) willen zij een mix creëren tussen dierlijke en plantaardige melk. De melk wordt gemaakt op eenzelfde soort manier als dat we bier brouwen: door middel van gisten. Aan de plantaardige melk worden eiwitten toegevoegd die moeten zorgen voor meer structuur. Daarnaast moeten de toegevoegde vetzuren zorgen voor een rijkere smaak. Het smaakt door deze processen hetzelfde als dierlijke melk, maar er komt geen koe aan te pas. Muufri kan er ook voor zorgen dat het belastende effect op het milieu wegvalt, doordat vee niet langer groot gebracht hoeft te worden voor de melk. Hartstikke vegan dus. Muufri is daarnaast ook veel gezonder, doordat het minder ‘slecht’ cholesterol en hormonen dan ‘gewone’ dierlijke melk bevat.

De bedenkers hopen het product zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen, dus houd Muufri in de gaten.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Melk die naar melk smaakt, maar dan zonder de koe. Kan dat?
Sluiten