Dit waren (opnieuw) de 3 meest vervuilende bedrijven ter wereld in 2020
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fkrisztian-matyas-5kS-6zE1KYQ-unsplash.jpg)
Ieder jaar weer worden de meest vervuilende bedrijven ter wereld uitgeroepen in een rapport van Break Free From Plastic. Niet voor de eerste, niet voor de tweede, maar voor de derde keer zijn het Coca Cola, PepsiCo en Nestlé die met kop en schouders op nummer 1, 2, 3 staan.
Dat werd bekend gemaakt in het net uitgebrachte rapport dat de organisatie – bedoeld om plastic vervuiling wereldwijd tegen te gaan – jaarlijks uitbrengt.
De grootste plastic vervuilers ter wereld
Break Free From Plastic is een initiatief waarbij er wordt gekeken naar van welke merken het plastic afval van over de hele wereld afkomstig is. Daarbij werden er dit keer 346.494 (!) stukken plastic opgeraapt afkomstig uit 55 verschillende landen. Shocking…
Dit jaar werd er ook gekeken naar de impact van het gevonden plastic en naar de kwaliteit ervan. Zo heeft wegwerpplastic een grotere impact omdat het van lage kwaliteit is.
Dezelfde winnaars? Geen verrassing
Dat de grootste plasticvervuilers ter wereld inmiddels al 3 jaar jaar op rij in de top 3 staan, zorgt enerzijds voor veel gefronste wenkbrauwen, maar anderzijds viel het in de lijn der verwachting. Zo is Abigail Aguilar, regiocoördinator Plastics Campaign bij Greenpeace Zuidoost-Azië, niet heel verbaasd.
“Het is eigenlijk niet heel gek om drie jaar om rij dezelfde grote merken op het podium van de grootste vervuilers ter wereld te zien. Deze bedrijven beweren steeds de plasticcrisis aan te pakken, maar blijven investeren in valse oplossingen én ze samenwerken met oliemaatschappijen om nog meer plastic te produceren.
Lees ook: Pas op! Er zitten ook microplastics in groenten en fruit
Om deze puinhoop te stoppen en klimaatverandering tegen te gaan, moeten multinationals zoals Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé een einde maken aan hun verslaving aan plasticverplakkingen voor eenmali ggebruik en afstand nemen van de fossiele brandstoffen.”
Geen vooruitgang
In het laatste rapport ‘The Global Commitment 2020 Progress Report’ dat werd uitgebracht door de Ellen MacArthur Foundation werd duidelijk gemaakt dat de 3 bedrijven geen vooruitgang hebben geboekt bij het aanpakken van de plasticcrisis, waaronder de plastic soep ook onder valt.
Vooral wegwerpplastic heeft grote gevolgen voor de aarde en haar ecosystemen, maar ook voor communities en gemeenschappen over de hele wereld. Multinationals als deze blijven wegwerpplastic in grote hoeveelheden produceren en verkopen.
Must read: Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes
Maar waar ligt die verantwoordelijkheid? De multinationals gooien het plastic natuurlijk niet zelf weg, maar hopen dat het afval door anderen – consumenten en afvalwerkers – goed wordt gescheiden en gerecycled. Een kip-en-ei-verhaal dus.
Daarmee gaan de grote bedrijven ervan uit dat afvalwerkers de (plastic)verpakkingen opruimen – wat onder andere in India gebeurt – en eigenlijk de wegwerpvervuiling daarmee rechtvaardigen.
“Daarnaast is het afval dat wordt geraapt en gevonden vaak van zulke lage kwaliteit dat ze door de afvalwerken niet meer kunnen doorverkocht,” vertelt Lakshmi Narayan, mede-oprichter van SWaCH Waste Picker Cooperative in India.
De oplossing?
De wereld kampt met klimaatverandering en een grote vervuiling van plastic en dat heeft impact op iedereen in de wereld en vooral de generaties na ons. Multinationals zouden als oplossing meer (of nog beter: volledig) verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de problemen die ontstaan door hun plastic (wegwerp)producten.
Lees ook: De plastic soep tegengaan? Spoel dan je toilet op de juiste manier door
Denk bijvoorbeeld aan het garant staan voor de kosten voor afvalinzameling, de verwerking ervan en de milieuschade die erdoor wordt veroorzaakt. Het ziet er momenteel namelijk helaas niet al te rooskleurig uit: als de plasticproductie zo doorgaat, kan het tegen 2030 zijn verdubbeld (!) en in 2050 zelfs verdrievoudigd.
Als het aan Emma Priestland, Global Corporate Campagins Coordinator van Break Free From Plastic ligt, stoppen we helemaal met het produceren van plastic. En laten we eerlijk zijn: er is al heel veel plastic gemaakt. Het is een goed en sterk materiaal, dat we prima zouden kunnen hergebruiken.
“De grootste vervuilende bedrijven ter wereld beweren hard te werken om de plasticvervuiling op te lossen, maar in werkelijkheid blijven ze in grote hoeveelheden schadelijk single-use plastic verpakkingen produceren en verkopen.”
Priestland suggereert om niet alleen de productie van plastic stop te zetten, maar ook het gebruik ervan uit te faseren (wat deels gaat gebeuren omdat veel landen wegwerpplastic gaan verbieden) en goede hergebruik systemen te gaan gebruiken. Wij zijn voor!
Dit kan jij doen tegen de plastic soep:
- Thuis minder plastic gebruiken? 5 (hippe) alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie
- Handig! Met deze app scan je of er microplastics in je cosmetica zitten
- Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)