Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 27 okt 2016

Meer belasting betalen voor suikerhoudende dranken blijkt effectief

Een glas frisdrank duurder maken en een tros tomaten goedkoper; de oplossing voor een gezondere samenleving ligt volgens de World Health Organization vrij voor de hand. In een nieuw rapport stelt de WHO dat het belasten van suikerhoudende dranken een effectieve manier is om de consumptie hiervan te verlagen en om gezondheidsproblemen als obesitas, diabetes en tandbederf tegen te gaan.

Het aantal mensen in de wereld met diabetes is de afgelopen jaren ontzettend snel gestegen. In 1980 was dit ‘maar’ 108 miljoen. In 2014 is de 422 miljoen aangetikt. En dat is wel even schrikken. De oplossing lijkt vrij simpel: maak ongezonde producten duurder en gezonde producten goedkoper. Maar werkt het ook écht zo? Of doet de prijs voor een fles cola er niet toe? De WHO heeft nu aannemelijk bewijs dat het inderdaad zo werkt. Om diabetes tegen te gaan adviseert de WHO daarom een suikertaks.

Effectiviteit aangetoond

Deze maand komt de WHO met het rapport Fiscal policies for diet and prevention of noncommunicable diseases. Hierin staat dat er aannemelijk bewijs is dat wanneer de prijs van suikerhoudende dranken met minimaal 20% wordt verhoogd, er minder van wordt gedronken. Ook is er bewijs dat subsidies voor verse groenten en fruit (met een prijsverlaging tussen de 10 en 30%) zorgen voor een verhoging in groente- en fruit consumptie.

Een kleine verandering, met een groot effect. Als overheden ermee instemmen om suikerhoudende producten zoals frisdrank extra te belasten kunnen er levens worden gered, stelt Douglas Bettcher van de WHO.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Vrije suikers

Om diabetes tegen te gaan zal de consumptie van vrije suiker omlaag moeten gaan, zo stelt de WHO. Vrije suikers zijn glucose, fructose, sucrose en tafelsuiker, toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken. Ook suikers in honing, siroop, vruchtensap en geconcentreerd fruitsap vallen onder vrije suikers.

Dat vrije suikers slecht voor ons zijn, dat mag duidelijk zijn. Maar niet alleen dat, we hebben ook helemaal geen suiker nodig in ons voedingspatroon, zegt Francesco Branca, directeur voeding van de WHO. Aangeraden wordt om de inname van suiker te beperken tot minder dan 10 procent per dag. Nóg beter is om de suikerinname onder de vijf procent te houden.

Fiscale maatregelen

De WHO heeft het belastingbeleid en de effecten daarvan op voedselconsumptie van 11 verschillende landen onder de loep genomen. Wat blijkt? Meerdere landen hebben al fiscale maatregelen genomen om inwoners te beschermen tegen ongezonde voedingsmiddelen. In Mexico is er bijvoorbeeld een accijns belasting uitgevoerd op non-alcoholische dranken met toegevoegde suiker en in Hongarije worden verpakte producten belast die veel suiker, zout, of cafeïne bevatten.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hoe zit dat in Nederland?

De WHO geeft slechts een advies. Wat landen hier mee doen is aan hen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je binnenkort meer moet betalen voor een gebakje bij de bakker of een glas cola op het terras. De Nederlandse regering lijkt niet van plan te zijn in te grijpen door de prijzen van ongezonde voedingsmiddelen te verhogen. Er wordt gekozen voor een andere aanpak, namelijk het structureel verbeteren van voedingsmiddelen op Europees niveau. Het doel is om voor het jaar 2020 de toegevoegde suikers in voedingsmiddelen en dranken met 10 procent te verminderen.

Meer lezen

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Meer belasting betalen voor suikerhoudende dranken blijkt effectief
Sluiten