Tessa Ham
Tessa Ham Work 3 dec 2019

Zou dit dé oplossing zijn tegen het grote aantal burn-outs?

Houd je vast: in 2018 hadden maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten. Stress-gerelateerd zuikteverzuim kostte werkgevers dan ook in totaal 2,8 miljard euro. Deze flinke cijfers zijn voor steeds meer bedrijven een wake up call: dit kan én moet anders.

Daarom geven steeds meer bedrijven hun werknemers meer autonomie als remedie tegen werkstress en burn-outs. Zou dit inderdaad dé oplossing kunnen zijn tegen het grote aantal burn-outs?

Takencontract in plaats van urencontract

René Sielhorst, ondernemer en oprichter van het digitale gezondheidsplatform It’s My Life, denkt van wel. Op het AD lezen we dat zijn medewerkers geen 40- of 32-urencontract krijgen, maar een takencontract. Als ze op werk moe zijn, willen sporten of een oudergesprek op school hebben, mogen ze gewoon weg. Dat doet de baas namelijk zelf ook.

“We denken teveel in uren”, zegt hij tegen de krant. “Een contract wordt altijd op basis van een totaal aantal uur opgesteld, terwijl het takenpakket dat we krijgen niet altijd aansluit op de uren die we moeten werken.” Zelf heeft hij 30 tot 50 medewerkers in dienst, die een takenpakket krijgen en zelf bepalen in hoeveel uur ze hun taken uitvoeren.

Makes sense, we weten allemaal dondersgoed dat we niet elke dag van de week en elk uur van de dag even productief kunnen zijn. Soms hebben we een mindere dag en komt er weinig van terecht, en soms verbazen we zelfs onszelf met hoeveel werk we geklaard hebben op een dag. Het is eigenlijk gek dat er elke dag hetzelfde werk van ons verwacht wordt.

Lees ook: Hoe herken je een burn out? Dit zijn de 12 fases van een burn-out

Oplossingen voor minder werkstress

Meer autonomie op de werkvloer betekent niet dat iedereen maar wat aanklooit en er geen harde deadlines meer zijn. Die worden vaak nou eenmaal van buitenaf opgelegd. Bij contentmarketingbureau Agency No9 leggen ze de deadlines intern daarom een paar dagen van tevoren, lezen we in de Volkskrant. Naast deze deadlines maakt iedereen op verschillende manieren tijd voor eigen projecten.

Net als bij It’s My Life wordt ook hier verwacht dat je niet van 9 tot 5 achter je bureau zit. Eén collega sport van half 12 tot 1, een ander rijdt voor de files naar huis en gaat daar nog even achter z’n laptop verder.

Ook handig: Is het altijd druk op je werk? Zo zorg je voor minder stress op de werkvloer

De ’20 procent-regel’ bij Google

Niet alleen kleinschaligere bedrijven als Agency No9 en It’s My Life geloven in meer autonomie op de werkvloer. Bij Google werken ze met de ’20 procent’-regel. Dit houdt in dat ze van maandag tot en met donderdag werken aan werkzaamheden waar jij en ik ook dagelijks mee bezig zijn. Projecten en deadlines die van buitenaf of hogerop zijn opgelegd. Op vrijdag mogen de werknemers zelf kiezen waar ze mee aan de slag gaan: waar worden ze nou écht blij van?

Werkt dat nou echt? Volgens Google blijkt dat de werknemers die van de ’20 procent’-regel gebruik maakten, meestal de gelukkigere medewerkers waren. De medewerkers ervaren niet alleen meer werkplezier en daardoor minder werkstress, er ontstaan ook mooie dingen op die vrijdag. Android Wear en Google Now zijn hier geweldige voorbeelden van.

Lees ook: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit

De andere kant van meer autonomie op de werkvloer

Toch is het ook nodig een belangrijke sidenote te maken bij meer autonomie op de werkvloer: onduidelijkheid over wat je leidinggevende van je verwacht, kan ook een oorzaak van werkstress zijn. Voor de één is het juist fijn om meer autonomie te hebben over werktijden en inhoud van het werk, voor de ander werkt dit juist averechts. Zoveel mensen, zoveel wensen, zei mijn oma weleens.

Ruim de helft van de Nederlands mist autonomie op werk. Meer vrijheid zou dus weleens een oplossing kunnen zijn voor het grote aantal burn-outs. Maar hoe die autonomie er precies uitziet, verschilt per persoon. Als we kijken naar het voorbeeld van Agency No9 waar een werknemer thuis nog even doorwerkt: dat klinkt niet voor iedereen stressvrij. Als jij iemand bent die jezelf niet goed kunt ‘uitzetten’ van werk, is dit misschien geen goede match voor jou.

“Vrijheid is goed”, zegt universitair hoofddocent Anja van den Broeck van de KU Leuven tegen de Volkskrant. Ze zoet onderzoek naar motivatie en welzijn van werknemers. “Maar vrijheid betekent voor iedereen wat anders. De één kiest graag zijn werkplek, de ander liever het onderwerp van zijn taken.”

Alhoewel de voorbeelden van bedrijven in dit artikel misschien geen match zijn met jouw behoeftes, is het fijn dat er verschillende soorten bedrijven ontstaan die afwijken van de norm. Jij en ik kunnen zelf bedenken bij wat voor soort bedrijf wij het beste tot ons recht komen. Dat zorgt niet alleen voor minder werkstress, maar ook voor mooiere resultaten op de werkvloer.

Lees ook: Zo zorg je als millennial voor werkgeluk (ook als je géén motiverende manager hebt)

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zou dit dé oplossing zijn tegen het grote aantal burn-outs?
Sluiten