“Meditatie betekent niet dat je voor je uit moet staren als een konijn”

Op een OV-fiets ontdek ik een voor mij onbekend deel van Rotterdam. In de straat waar ik moet zijn zie ik kleurige gebedsvlaggetjes voor een deur wapperen. Bestemming bereikt. Binnen word ik warm ontvangen. "Je komt Lama interviewen toch? Wil je een kop thee? En een koekje?" Ik ben in Tibetaans boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling en Lama is op deze plek een ander woord voor leraar. De Lama in kwestie heet Lama Jigmé. Hij heeft dit centrum opgericht en geeft onder andere les in meditatie.

Terwijl hij en ik wachten op thee vraag ik hoe zijn dag tot nu toe is. Ik verwacht, heel cliché van mij, een zen-antwoord over meditatie, maar word verrast: “Druk! Ik heb allerlei ontmoetingen gehad. Journalisten die op bezoek kwamen, Tibetaanse artiesten, een andere Lama en na het eten heb ik weer een meeting. Druk dus ja, maar het is prima zo.” Weg is het zweverige beeld dat ik had. Voor mij zit iemand die midden in het leven staat.

Hoe bent u boeddhistisch leraar geworden?

“Ik heb negen jaar aan de universiteit gestudeerd. Wat is leven? Wat is lijden? Wat is geluk? Die universiteit was de plek waar ik het meest gelukkig was, maar ook het meest ontdaan. China heeft het verwoest. De universiteit telde 10.000 studenten, zowel mannen als vrouwen. Er was gelijkheid, iedereen kon alles doen. Totdat China minder studenten wilde. De situatie werd uiteindelijk onhoudbaar en ik besloot te vluchten. Leraar worden was overigens niet mijn eigen keus. Ik wilde op zoek naar mijn eigen vrijheid. Maar ik werd gewezen op de voordelen die anderen en ikzelf eruit zouden kunnen halen en op karma – oorzaak en gevolg. Ondertussen ben ik heel gelukkig met het leraarschap.”

Hoe ervoer u het verschil tussen het oosten en westen?

“Voor mij is er geen groot verschil. Op nummer een staat dat we allemaal mensen zijn. We worden geboren, we gaan dood en we zijn uiteindelijk allemaal op zoek naar geluk. Welke religie je ook aanhangt, welke politieke standpunten je aanneemt: we zijn gelijk. Mensen kunnen wat dit betreft zo silly zijn. ‘Ik geloof daar en daar in en jij niet en dus vind ik jou niet leuk’.”

Maar moeten wij dan compassie hebben voor iedereen? Zelfs voor mensen die de meest gruwelijke of gewelddadige dingen doen?

“Compassie is niet iets dat je inzet om een ander te verbeteren. Het is een mechanisme om zelf afstand te nemen van woede. Ik heb dus geen compassie voor anderen om hen beter te maken, ik heb compassie zodat ik mezelf bescherm. Zie het als een regenjas. Die doe je niet aan om de regen te stoppen, maar om jezelf te beschermen tegen de regen. Zolang je compassie voelt kun je geen woede voelen. En daar gaat het uiteindelijk om: controle hebben over je emoties.”

Mediteren betekent dat je jezelf leert kennen en zoiets haal je niet alleen uit boeken

En hoe zorg je daarvoor?

“Met meditatie en dat betekent niet dat je voor je uit moet zitten staren als een konijn. Wanneer je echt tegen iets aanloopt heb je namelijk niets aan die vorm. Ik kende een vrouw die maar liefst 33 jaar van haar leven had besteed aan meditatie. Ze kreeg te horen dat ze ernstig ziek was en binnen afzienbare tijd zou overlijden. Al die jaren mediteren konden haar alsnog niet helpen in dit proces. Ze was bang. Emoties kregen de overhand. Echte meditatie is ook bruikbaar op heftige momenten, echte meditatie gaat nooit dood. Het is alleen wel hard werken en je kunt het alleen leren met een leraar en veel begeleiding.”

Kan die leraar zomaar iedereen zijn?

“Nee. Kijk, ik spreek een paar woorden Nederlands hè? Zoals ‘gezellig’. Ik zou je wijs kunnen maken dat ik het zelfs heel goed spreek en jou les kan geven. Kun je daarna Nederlands? Nee. En zelfs bij jou is het de vraag of je er les in kunt geven. Je beheerst het misschien wel, maar er les in geven is een ander verhaal. Alleen leren uit boeken is ook niet voldoende. Denk aan het opbouwen van spierkracht. Je kunt ontzettend veel lezen over hoe je dat het best aanpakt, maar uiteindelijk moet je echt aan de slag om de spieren te kweken. Mediteren betekent dat je jezelf leert kennen en zoiets haal je niet alleen uit boeken.”

Dus algemene tips geven kan eigenlijk niet?

“Iedereen is anders en bij iedereen is er dan ook een andere aanpak nodig. Als je een ziekenhuis vol patiënten hebt, zul je zien dat ze allemaal een andere remedie nodig hebben om hun kwalen op te lossen. Er is niet één middel dat iedereen zal helpen. Je hebt dus iemand nodig die jou kent en die je kunt vertrouwen. Zo iemand kan jou les geven en begeleiden.”

Het eten staat klaar. Lama moet door. Ik sluit af met de vraag waar hij gelukkig van wordt.

“Een is het hebben van de controle over mijn emoties en twee is met mensen te zijn. Omringd zijn door vrienden en familie.”

Lama Jigmé zal aanwezig zijn op Yogafest in Amsterdam op 18 en 19 juni.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
“Meditatie betekent niet dat je voor je uit moet staren als een konijn”
Sluiten