Josephine Kay
Josephine Kay Partnerbijdrage 30 nov 2016
Leestijd: 5 minuten

Me, myself and I: zo kom je weer in contact met jezelf

We hebben drukke levens, rennen van hot naar her en proberen het zo fijn mogelijk voor iedereen te maken. We zijn zelfs zó vaak bezig met de ander, dat we onszelf soms vergeten. Terwijl het juist zo belangrijk is om met jezelf in contact te zijn; dit helpt je om te geloven in je eigen kracht en de juiste evenwicht te vinden. Maar wat is in contact zijn met jezelf? Voor ieder persoon is de manier om dit te bereiken verschillend. Maar dan rijst de vraag, wat is ‘één met jezelf’ blijven eigenlijk? Het lijkt mij dat het betekent dat je moet doen waar jij gelukkig van wordt waardoor je in balans bent met jezelf, waar jouw hart sneller door gaat kloppen en waar jij je het meest op je plek voelt waardoor je het beste uit jezelf kunt halen.

Bijvoorbeeld, word jij gelukkig door anderen die het moeilijk hebben te helpen? Dan is een baan met veel zingeving en waarmee je anderen helpt misschien wat voor jou. Dan blijf je dicht bij je eigen gevoel. Als je in een baan blijft zitten waar je niet dezelfde voldoening uit kunt halen, ben je dus niet dicht bij jezelf gebleven.

Meestal weten wij wel wanneer iets bij ons past en wanneer niet, maar we vinden het lastig om het ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Waarom? Omdat er een innerlijke criticus in ons schuilt die ons afremt. Zo blijkt uit onderzoek* van Danone Activia, waarin 58 % van de ondervraagde vrouwen bevestigde dat ze door hun ‘innerlijke criticus’ minder geneigd waren om iets nieuws te proberen, omdat ze het gevoel hadden niet over de nodige vaardigheden te beschikken.

En dat is eeuwig zonde, want elke vrouw bezit óók de innerlijke kracht om het beste uit zichzelf te halen en in contact te komen met zichzelf. Hoe je dat doet? Deze 5 tips die voor ons persoonlijk werken helpen je op weg om een meer InSync leven te leiden, oftewel een zijn met jezelf.

Zoek de stilte op

Als je een druk bestaan leidt en veel aan je hoofd hebt kun je je weleens verliezen in gedachtes. ‘Was het beter geweest als ik het meteen had gezegd, of had ik mijn mond moeten houden?’ Deze gedachtes zijn non-stop en razen in snelvaart door je hoofd, waardoor je nauwelijks tijd hebt om stil te staan en écht de tijd voor jezelf te nemen. Probeer daarom minstens 1 uur per dag (in één keer of verspreid over de dag) de rust en stilte op te zoeken. Zet je telefoon uit, leg alles opzij en kies een plek uit zonder afleiding. Het enige dat je nu nog moet doen is van de stilte genieten, met volle teugen.

Omarm elk onderdeel van jezelf

Het is helemaal oké om je weleens onzeker te voelen. Maar het is nergens voor nodig om jezelf af te straffen. Zowel je ‘pluspunten’ als je ‘minpunten’ maken jou wie je bent. Probeer elk onderdeel van jezelf te omarmen en je voelt meteen een innerlijke rust.

[source id=”attachment_20186″ align=”center”][/source]

Wees niet te streng voor jezelf

We kennen het allemaal. Voor jezelf ben je een stuk strenger dan voor de mensen om je heen. Best gek eigenlijk. Mensen maken fouten en doen soms onhandige dingen, maar daardoor ben je niet meteen een minder goed mens. Toch hebben we de neiging te balen als iets niet gaat zoals we hadden gehoopt. ‘Wáárom doe ik dit altijd?’ Probeer dat soort gedachtes los te laten. Het klinkt misschien cliché, maar van fouten kun je leren en het heeft totaal geen zin om boos op jezelf te worden. Dus, volgende keer dat er iets gebeurt waar je niet blij mee bent, straf jezelf dan niet af. Maar behandel jezelf met liefde, net zoals je een goede vriendin zou behandelen. En laat je fouten de basis zijn om op voort te bouwen, te groeien en sterker van te worden.

Stimuleer je zelfreflectie

Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen. Creativiteit stimuleert de geest, en wie weet, kom je tot nieuwe inzichten.

[source id=”attachment_20189″ align=”center”][/source]

Luister naar je lichaam én je geest

Als je jezelf voorbijloopt en niet InSync leeft geven je lichaam en je geest allerlei signalen af. Vaak negeren we deze signalen, maar wat gebeurt er als je naar ze luistert? Probeer tijd voor jezelf in te plannen om eens rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten en écht te voelen hoe het nu met je gaat. Voel je je onrustig of verdrietig?

Als je eenmaal mindful hebt opgemerkt hoe je lichaam en geest zich voelen, kun je de stap nemen naar meditatie. Adem diep in en uit en observeer deze gevoelens. Probeer van een afstand te ‘kijken’ naar hoe je lichaam zich voelt. Probeer van een afstand je gedachtes te zien. Jij bent die gedachtes namelijk niet. Accepteer dat ze er zijn en laat ze los.

Voor ieder persoon is ‘een zijn met jezelf’ blijven dus verschillend. Er is geen één richtlijn die je kunt volgen om die innerlijke kracht te vinden. Maar voor ons helpt het om de stilte op te zoeken, onze plus- en minpunten te omarmen en tijd te maken voor zelfreflectie. Met deze simpele tips kom je al een heel eind en ben je weer een stap dichter bij het vinden van waar jij gelukkig van wordt. En dat is uiteindelijk toch waar het om draait.

InSync

Het ‘InSync’ initiatief van Activia is bedoeld om jou te inspireren op zoek te gaan naar de juiste balans om zo het beste uit jezelf te halen. Wat helpt jou om te geloven in jouw eigen innerlijke kracht? Hoe vind jij evenwicht? Deel jouw ‘InSync’ moment op social media met #InSync.

*Studie uitgevoerd door Global Web Index, in opdracht van Danone in de zomer van 2016 (in 15 landen, met meer dan 15.000 vrouwen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Me, myself and I: zo kom je weer in contact met jezelf
Sluiten