Rosa Bertram
Rosa Bertram News 18 dec 2019

Stop de persen: McDonald’s komt met hun eerste volledige vegan menu ooit

Ja, je heb het goed gelezen. McDonald’s – dé fastfoodketen die verantwoordelijk is voor een gigantische vleesproductie – komt binnenkort met een heus vegan menu! Inclusief een vegan variant op kipnuggets mét pesto- en tomatensmaak. 

Begin van het nieuwe jaar – 2020 – zal McDonald’s haar eerste 100 procent plantaardige menu lanceren. Dit wil je erover weten:

McDonald’s goes vegan

Wat is hiervan precies de bedoeling? Er is een trend gaande in detoxland. Dry January kende we natuurlijk al, maar heb je ook van van Veganuary gehoord?

In de maand januari gaan steeds meer mensen de vegan challenge aan en kiezen voor een geheel plantaardig dieet. Wie nog wat motivatie nodig heeft, raden we vooral aan om de Netflix-docu The Game Changers eens te kijken.

Steeds meer mainstream

Waarom? Omdat het steeds meer besproken onderwerp zichtbaar belangrijker en onvermijdelijker wordt. Oók bij het grote publiek en niet alleen voor de ‘geiten-wollen-sokken-hippies’.

Dat was het natuurlijk allang niet meer, maar dat imago heeft vega(n) eten nu volledig van zich afgeschud.

Must read: Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is McDonald’s?

Impact van McDonald’s

Dat McDonald’s hier nu op inspeelt, is daar alleen maar een bevestiging van. En da’s mooi, want McDonald’s is één van de grootste bedrijven ter wereld en bij hun hamburgers denken we al snel denken aan de ontbossing van de Amazone, minstens 25 miljoen geslachte koeien per jaar en liters verspild frituurvet.

In een artikel over de impact van McDonald’s over het klimaat concludeerden we dat de fastfoodketen er veel aan doet om hun ecologische voetafdruk steeds kleiner te maken. Zo stoppen ze vanaf 2020 met het ontbossen van de Amazone en zijn er plannen om te stoppen met het gebruik van wegwerplastic bij sommige producten.

Lees ook: McDonald’s stopt met plastic verpakking van de McFlurry én salades

Het is een begin, maar aan dierenwelzijn en daarmee de bijkomende gigantische uitstoot valt nog genoeg te schaven uiteraard (de impact op de gezondheid daargelaten, het blijft immers een fastfoodketen).

Daarom zijn de nieuwe Veggie Dippers een mooie, volgende groene stap!

Het vegan menu: Veggie Dippers

Wat kan je verwachten als je volgend jaar de Maccie binnenloopt? De Veggie Dippers zijn eigenlijk een soort van vegan McNuggets. De veganitische dippers zijn gemaakt van rode peper, rijst, zongedroogde tomatenpesto en mais, in een knapperig paneermeel laagje.

Je kunt de dippers bestellen als maaltijd, in combinatie met friet en een drankje. Maar je kan ‘m ook bestellen als een Veggie Dippers Happy Meal, die komt met 2 dippers, een veganistisch vriendelijke kant (groentetas, fruitzak of friet) en water of een fruitdrankje.

De Vegan Society heeft het menu goedgekeurd, wat betekent dat het vegan menu ook in een apart deel van de keuken wordt klaargemaakt (en niet in de buurt van vlees komt).

Good to know: in eerste instantie komt het vegan menu in Engeland uit, op 2 januari om precies te zijn. In Nederland zullen we er helaas dus nog even op moeten wachten.

Meer over veganisme?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Stop de persen: McDonald’s komt met hun eerste volledige vegan menu ooit
Sluiten