Mary Poppins was eigenlijk heel feministisch (dit kunnen we van haar leren)

It’s supercalifragilisticexpialidocious!¬†Wie houdt er nou niet van Mary Poppins? De eigenwijze nanny heeft in de afgelopen decennia (de Amerikaanse film komt uit 1964) vele harten gestolen. En hoewel een vrouwelijke nanny nou niet per se de gendernormen lijkt te doorbreken, was ze toch ook een feministisch voorbeeld.

Het was weliswaar de moeder van de kinderen in de film die zich inzette voor vrouwenkiesrecht, maar Mary Poppins zelf kon er ook wat van. Want…

Mary Poppins is een leider

Als vrouw minder betaald krijgen dan als man? No way. In het begin van de film zien we hoe Mary zichzelf tot nanny benoemt Рzonder ook maar enige instemming van de vader van de kinderen Рén haar eigen salaris en voorwaarden bepaalt.

Lees dit ook: Dit doe je waarschijnlijk mis bij het onderhandelen

Ook in andere situaties gaat ze lekker haar eigen gang, zonder eerst de toestemming van mannen te vragen of achteraf verantwoording af te leggen. In een bekende sc√®ne uit de film stelt ze zelfs:¬†“I never explain anything!” Daarbij weet ze iedereen te overtuigen van haar eigen gelijk.

Ze is happy single 

Mary Poppins kwam in 1964 uit in Amerika, slechts 8 jaar nadat vrouwen in Nederland eindelijk officieel ‘handelingsbekwaam’ waren. Dat betekent dat getrouwde vrouwen bijvoorbeeld mochten werken en een eigen rekening mochten openen. Het moge dus duidelijk zijn dat het nog niet erg op prijs werd gesteld als vrouwen zich onafhankelijk opstelden, maar Mary Poppins deed dat wel.

Ze laat als geen ander zien dat je écht geen man nodig hebt in je leven om dingen voor elkaar te krijgen. Sterker nog, haar beste vriend Bert valt duidelijk als een blok voor haar, maar daar doet ze verder niets mee. Ze kan immers príma voor zichzelf zorgen.

Dit vind je vast ook leuk: ‘Happy single’ onderbouwd: vrouwen zonder man en kinderen blijken echt gelukkiger

Ze spreekt mannen aan op hun gedrag

Hoewel Mary Poppins iedereen in het gezin waar ze oppast, verandert, is de grootste verandering te zien bij meneer Banks. Hij begint als typische zakenman die zelden thuis is voor zijn kinderen, maar Mary Poppins laat duidelijk blijken dat ze geen fan is van het idee dat de carrière voor mannen belangrijker moet zijn dan zijn familie.

En als het een vrouwelijke nanny is die ze dat moet vertellen, dan is dat maar even zo. Uiteindelijk wordt meneer Banks door Mary’s invloed dan ook een heel ander persoon. Yes, woman!

Meer feministische voorbeelden:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat n√ļ moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek ūüĆŅ

Reageer op artikel:
Mary Poppins was eigenlijk heel feministisch (dit kunnen we van haar leren)
Sluiten