Maannomade
Maannomade Spiritualiteit 8 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Mars retrograde in Ram: hoe overleef je de komende weken (en wat is het precies)?

Let’s talk about retrogrades! De Mercurius retrogrades zijn berucht en beroemd, maar er is altijd baas boven baas. De retrograde van Mars die van 9 september tot 13 november 2020 loopt, zal ons niet in de koude kleren gaan zitten. Maak je borst maar nat, bereid je voor en lees hoe je deze periode zonder kleerscheuren doorkomt.

Bedrock’s modern astroloog de Maannomade legt alles haarfijn uit.

Mars retrograde in Ram

Tijdens een retrograde beweegt Mars sneller rondom de zon ten opzichte van de aarde. En omdat de aarde een andere snelheid heeft dan Mars, komt een punt waarbij het vanaf aarde lijkt alsof Mars tegengesteld beweegt en van zijn huidige baan afwijkt.

Het lijkt dus vanaf aarde alsof Mars ineens totaal de andere kant op loopt, maar kijkend naar zijn daadwerkelijke reis is dit dus niet zo. Deze illusie geeft niet alleen verwarring op het oog, maar ook verwarring in de energie van Mars.

Ook lezen: Retrogrades, wat zijn het eigenlijk? Een astroloog legt uit (plus survivaltips)

Vurige Mars

De normale uitwerking van vurige Mars is net zo vurig als het teken zelf.  Het maakt ons direct, assertief maar ook passievoller. Daarnaast zorgt het ervoor dat we ons mannetje kunnen staan tijdens discussies, de sparks tijdens de connectie in bed maar ook woede die we ervaren.

Komende tijd staat Mars ook nog eens in zijn vertrouwde sterrenbeeld Ram. Een net zo vurig sterrenbeeld dat de energie van Mars nog eens extra versterkt. Nog meer Marsenergie om mee te delen, waardoor we durven te vertrouwen ons eigen intuïtie.

Maar tijdens de retrograde periode is niet alleen de beweging tegengesteld, maar ook de energie. Aangezien de energie van Mars al versterkt door het feit dat hij de komende tijd in Ram staat, zullen we deze retrograde extra sterk voelen.

Luister ook: Bedrock Talks: een niet-zweverig verhaal over astrologie met modern astrologe Maannomade

In plaats van dat we de energie van Mars uitstralen en gebruiken, gaan we het in deze periode juist tegen onszelf gebruiken. We gaan meer twijfelen, vinden het lastiger om dingen gedaan te krijgen en om energie te hebben voor de dagelijkse dingen. In plaats van duidelijk te weten wat je wilt, is er veel ruis waardoor je het gevoel kan krijgen vast te zitten.

Het gevoel van lost zijn

Deze irritaties zullen we sneller gaan opkroppen waardoor het nog lastiger voelt om te dealen met de dagelijkse shit. Het gevoel dat je lost bent, maar ook intens woedend. Hierdoor kan het extra lastig zijn om jezelf te uiten waardoor conflicten op de loer liggen. En zeker wanneer we gewend zijn om onze emoties te uiten, zullen we tijdens Mars retrograde eerder geneigd zijn om passief aggresief te reageren…

Snelle conclusie: Mars retrograde verandert ons in een snelkookvat die eigenlijk elk moment kan barsten. En aangezien we deze energie tot 13 november (!) gaan merken, kan je zeker wat handvaten gebruiken.

Must do:

 • Gebruik deze periode vooral om eens rustig aan te doen. Waar Mars ons normaal impulsief en snel maakt, is dit juist de periode om stil te staan en na te denken voordat je daadwerkelijk overgaat in actie. Om je bewust te zijn van de twijfels die normaal gesproken overschaduwd worden door zelfverzekerdheid of zelfs ondoordachtzaamheid.
 • Word bewust van je uitklaatklep voor irritaties en woede. Is dit gezond of ben je snel geneigd het op anderen te uiten of om enorm zelfkritisch te worden? Denk vooral na hoe jij negatieve energie, zoals frustratie of stress, in gezonde banen kan leiden.
 • Dit is ook het moment om na te denken over hoe jij je leven op dit moment in vulling geeft. Waar leg jij de balans tussen werk en plezier? En werk jij om te leven of leef jij om te werken? Is dit daadwerkelijk hetgene waar je gelukkig van wordt?
 • Zoek naar nieuwe motivatie en kijk hoe je tijdelijk projecten of aspecten in je leven een andere invulling kan geven. Geen heftige beslissingen maken, maar kijken of je tijdelijk anders kan roeien met de riemen die je hebt.
 • Leer om te wachten. Alhoewel we tijdens deze retrograde periode nog ongeduldiger zullen zijn dan normaal, is dit wel een goed moment om te leren om meer geduld te krijgen. Tel iets vaker tot 10, geef anderen vaker het voordeel van de twijfel en loop vooral weg wanneer je negatieve energie in je lichaam voelt opborrelen.
 • Ga vaker sporten. Kies actieve sporten die niet alleen fysiek een uitlaatklep zijn, maar ook mentaal. Zeker geen yoga, want juist de rustige sporten kunnen meer irritaties doen opbloeien.

Must read: Astrologie in een modern jasje: een korte uitleg van Bedrock’s astroloog

Don’ts:

 • Passieve agressie. Alhoewel het verleidelijk is om vooral lekker passief agressief te reageren door jezelf niet direct te uiten is het alleen maar schadelijker voor de relatie. Deze acties kun je nooit meer terug nemen, dus maak vooral geen impulsieve beslissingen.
 • Als er iets is wat je tijdens deze periode vooral niet moet doen, is overhaaste beslissingen nemen over de toekomst.
 • Confrontaties opzoeken. Tijdens deze periode ben niet alleen jij meer geïrriteerd, maar voelen de anderen om je heen dezelfde energie. Confrontaties kunnen hierdoor heftiger en intenser tot uiting komen met alle gevolgen van dien.
 • Te veel pushen. Neem het as it is en probeer vooral niet je zin door te drijven.
 • Maak het geen obsessie. Ongeacht het probleem waar je tegenaan loopt, het is het niet waard om heel de dag te laten verpesten.

Meer astrologie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Mars retrograde in Ram: hoe overleef je de komende weken (en wat is het precies)?
Sluiten