Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 5 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

(Stoere) mannen doen aan yoga en dit is waarom jij dat ook zou moeten doen

Wie denkt dat yoga alleen voor vrouwen is heeft het mis. Ook mannen doen aan yoga, en dat zijn zeker geen softies. Zelfs militairen – misschien wel de grootste spierbundels van ons land – kunnen binnenkort yogales krijgen op hun militaire basis. Louis van Gaal liet het Nederlands elftal de zonnegroet doen aan het begin van een wedstrijd, en ook op Wall Street rollen ze de yogamatjes regelmatig uit.

We spraken yogaleraar Johan Noorloos over de wondere wereld van mannenyoga.

Krijgsmacht aan de yoga

Militairen bij de krijgsmacht die de downward-facing dog doen? Binnenkort is het realiteit. Het Ministerie van Defensie is van plan sportinstructeurs bij militaire basissen op te leiden tot yogadocent, zodat de meditatieve sport een plekje krijgt in het traingingsroutine van militairen.

De sportinstructeurs zullen worden opgeleid door Johan Noorloos, een mannelijke yogadocent uit Amsterdam. Hij is de eerste yogaleraar die de Nederlandse krijgsmacht heeft aangesteld.

Hoezo zou je denken, doen ze dat just for fun? Nou, nee. Het heeft wel een reden. Defensie wil onderzoeken of yoga militairen kan helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Militairen bevinden zich vaak in stressvolle situaties en dragen grote verantwoordelijkheid.

Volgens Johan is dit initiatief een goede stap: “Alle voordelen die yoga en meditatie te bieden hebben zullen zeker ook voor militairen zeer waardevol gereedschap zijn wanneer zij – soms onder grote druk – moeten presteren”.

Sporters aan de yoga

Niet alleen militairen zetten de stap naar yoga, maar mannen uit allerlei sectoren, stelt Johan. “De laatste jaren zie ik een enorme groei in yoga. Hoewel vrouwen nog steeds in de meerderheid zijn, zie ik steeds meer mannen de drempel van yogaschool overstappen. Topsporters, beroepsmusici, advocaten, ondernemers, ambtenaren, politieagenten, beroepsmilitairen, steeds meer mannen doen aan yoga en meditatie”.

Topsporters die aan yoga doen? Hé wacht, dat heb ik eerder gezien, en dat op een plek waar ik het in de verre verte niet had verwacht, namelijk op het voetbalveld. Louis van Gaal, voormalig bondscoach van het Nederlands elftal liet zijn mannen tijdens de warming-up verschillende yoga oefeningen doen, en vlak voor de wedstrijd de zonnegroet.

Volgens van Gaal is yoga een innovatieve manier om het beste uit het team te halen. Het helpt spelers om een goede focus te vinden voor de wedstrijd.

Bankiers aan de yoga

Een hele andere wereld waarin yoga aan populariteit wint is de bankenwereld. Niet zo gek, als je bedenkt wat voor stressvolle en concurrerendere werkomgeving het is. “Bankiers, handelaren en fondsbeheerders zijn voortdurend op zoek naar een voorsprong op de markt en de nadruk ligt altijd op geld verdienen voor de klant”, zegt Pete Dougherty, voormalig directeur van de Bank of America Merrill Lynch. “En dat kan stressvol zijn, want het gaat natuurlijk niet altijd zoals je wil”.

Bij zakenbank Goldman Sachs in New York krijgen handelaren yoga- en meditatielessen, met het idee dat het hen kan helpen om beter zaken te doen. Mannen volgen de lessen om zich meer bewust te worden van wat ze voelen en hun grenzen aan te geven.

Het helpt ze om hun mentale vermogen zoals concentratie en focus te verbeteren. In een snel veranderende omgeving zoals de bankenwereld, zijn dat cruciale aspecten.

Yoga is voor iedereen

Bij sommige mannen heerst nog het idee dat yoga zweverig is en voor vrouwen is. Ook Johan ziet dat in zijn school: “Ik zie vaak dat voor veel mannen de yogamat een eerste introductie is in de gevoelswereld. Dat vraagt om moed omdat sommige mannen hun gevoelige kanten liever niet laten zien.

Nog steeds wordt yoga wel geassocieerd met wierook, brandnetelthee en geitenwollensokken, maar ik merk dat dit beeld volledig verdwijnt bij de mannen die de eerste stap hebben gemaakt”.

Gelukkig komen er ook steeds meer mannen tot inzicht dat yoga meer is dan rekken en strekken. En dat is goed nieuws, want yoga biedt veel voordelen, ook voor mannen, stelt Johan. “Een regelmatige beoefening van yoga biedt mannen vele fysieke voordelen. Behalve dat je je sterk, flexibel energieker voelt, biedt de rijke filosofie handvatten voor een bewuster leven. Het stimuleert je in je kracht te staan, om ruimte in te nemen, om dromen waar te maken om zo de beste versie van jezelf te zijn”.

Johan Noorloos (1972) is yogaleraar, schrijver en eigenaar van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Hij leidt al jaren yogastudenten op tot leraar, geeft wekelijkse yogalessen en cursussen in zijn school en heeft een column in het yogamagazine. Hij schreef onder andere Het Nieuwe Yogaboek, Yoga en mannen, Hoe yoga je leven kan veranderen en Het Inzicht. www.denieuweyogaschool.nl

Meer yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
(Stoere) mannen doen aan yoga en dit is waarom jij dat ook zou moeten doen
Sluiten