Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 28 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Mannen: eet eens minder vlees’, zegt het Voedingscentrum in hun nieuwe campagne

Het Voedingscentrum geeft sinds 1941 voorlichting over goed eten. Dat de kennis over wat ‘goed eten’ is in de afgelopen jaren flink is veranderd, lijkt wel duidelijk. Waar een stuk vlees vroeger tot één van de hoofdingrediënten van een maaltijd behoorde, wordt vlees nu steeds vaker achterwege gelaten. En daar staat ook het Voedingscentrum inmiddels helemaal achter.

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor ons lichaam kan minder vlees eten op z’n zachts gezegd geen kwaad.

‘Er is meer dan vlees’

Door vaker te kiezen voor voedzame alternatieven als peulvruchten, noten en ei levert dat al héél veel winst op. Vooral mannen kunnen hier wat van leren vindt het Voedingscentrum. Daarom komen ze nu met een campagne gericht op mannen: ‘Er is meer dan vlees.’

En geen campagne zonder pakkende slogans: t-shirts met ‘it’s peanuts‘, ‘get egg cited‘ en ‘never bean so happy‘ laten zien dat er tal van heerlijke vleesvervangers zijn.

De nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum zou het Voedingscentrum niet zijn als ze niet zouden adviseren volgens de Schijf van Vijf te eten. Wat daar tegenwoordig in staat? Per week 500 gram vlees (gemiddeld is één portie 100 tot 125 gram) waarvan maximaal 300 gram rood vlees en bewerkt vlees, zoals vleeswaren en hamburgers staat er niet in. Benieuwd wat er nog meer in de Schijf van Vijf staat? Check het op de website het Voedingscentrum.

“Mannen kunnen gemiddeld zeker 400 gram minder vlees eten per week”, vertelt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. Voor vrouwen is dit ongeveer 100 gram. Zij kiezen al vaker voor een vegetarische maaltijd. “Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders al probeert minder vlees te eten.”

Must read: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Goed voor je gezondheid

Als je alleen al een paar keer in de week vlees vervangt door noten, ei en peulvruchten zoals kidneybonen en kikkererwten levert dat je een groot gezondheidsvoordeel op.

Vooral door rood vlees te laten staan, verlaag je risico’s op ziektes als: kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Daarnaast wordt je cholesterol lager, ontstekingen in je lichaam worden verminderd, de gezondheid van ons microbioom wordt verbeterd en nog véél meer. En de nuttige en voedzame stoffen van vlees haal je dus ook uit producten als eieren, noten en peulvruchten.

Goed voor het milieu

Naast dat minder vlees eten zorgt voor gezondheidsvoordelen, heeft ook het milieu veel baat bij een meer vegetarisch dieet. “Door 100 gram minder vlees te eten per week, verlaag je je milieu-impact al met 7 tot 10 procent”, zegt Van Dooren. Vlees heeft veel impact op het milieu, omdat er onder andere veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. De vleesindustrie draagt bij aan 12 procent van alle broeikasgassen om precies te zijn.

“Dieren zorgen ook voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 20 keer lager dan van rundvlees,” vertelt de duurzaam eten expert.

Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort

Go flexitarian!

Als je ervoor kiest minder vlees te eten, kan je jezelf een heuse flexitariër noemen. Je eet dan maximaal een aantal keer per week vlees, maar bent geen diehard vegetariër. Zelf kies ik ervoor heel weinig vlees te eten, maar soms neem ik een hapje of bestel ik vis in een restaurant. En met mij veel anderen: 55 procent van de Nederlanders zegt flexitariër te zijn.

Door mezelf geen vegetariër te nomen, ‘faal’ ik niet als ik soms wél vlees of vis eet en voorkom zo een hoop ‘ge-jij-bent-toch-vega’-achtige uitspraken.

Lekkere vega recepten

Sta je nu te popelen om heerlijke vegetarische maaltijden te maken? We geven je wat inspiratie om in de herfst te koken met seizoensgroenten én bereiden je met liefde voor op een vega(n) kerst.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Mannen: eet eens minder vlees’, zegt het Voedingscentrum in hun nieuwe campagne
Sluiten