Make inner peace, not war

Inmiddels weten we wel dat we het onszelf vaak te moeilijk maken, dat we teveel van onszelf vragen. Maar ook dat we stress, onrust en onvrede kunnen ‘oplossen’ met meditatie of yoga. Nog een denkstap verder (en dus éxtra motivatie om de yogamat te bestijgen) is dat je anders naar de wereld om je heen leert kijken en daarmee niet alleen maar ‘inner’ peace creëert.

Ondanks de welvaart en vrijheid waarin we leven, moeten we veel te veel van onszelf. We raken overprikkeld, lopen tegen burn-outs aan en we zijn getuige van aanhoudende maatschappelijke conflicten. Allemaal tekenen van innerlijke verstoringen die we vervolgens extern proberen op te lossen, schreven we eerder. Ego’tjes misgunnen en veroordelen elkaar.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Marnix van Rossum vertelde ons: “Uiteindelijk streven zo ongeveer alle spirituele tradities naar het ontstijgen van ego. Sommigen noemen deze toestand God, Allah, of Brahma en anderen Nirvana. Grappig. Doordat mensen zich identificeren met concepten en percepties is er nogal wat strijd over het juiste woord of beeld, terwijl het allemaal gaat over het ontstijgen van percepties en concepten.”

We can never obtain peace in the outer world until we make peace with ourselves Dalai Lama

“Als iedereen ter wereld aan yoga zou doen, zouden we allemaal in harmonie met elkaar samenleven. Iets dat we in deze tijden meer dan ooit kunnen gebruiken,” schrijft yoga magazine. Langzaam begint het belang van meditatie en yoga, of groter gezegd; het belang van inner peace tot ons door te dringen. Met meditatie of yoga leren we onderzoekend te kijken naar onze binnenwereld. Niet meer alleen vanuit ego te denken, maar het grotere geheel te zien. En dat loont uiteindelijk.

Ook de Verenigde Naties zien dat inner peace uiteindelijk op meer vlakken peace kan veroorzaken. Zo werd 21 juni uitgeroepen tot Internationale Yogadag. Premier van India Narendra Modi diende het initiatief daarvoor in. Met steun van 177 VN-lidstaten werd de internationale ‘feestdag’ vorig jaar voor het eerst gevierd. Yogascholen openden hun deuren voor gratis proeflesjes en er werden wereldwijd grote events georganiseerd. “We vieren niet alleen een dag, maar we trainen de menselijke geest voor het begin van een nieuw tijdperk van vrede en vriendschap”, aldus Modi.

Bovendien zijn er onderzoeken die zeggen dat door meditatie criminaliteitscijfers en bezoekjes aan de spoedeisende hulp dalen. Mensen die samen stil zijn (en dan écht stil door bijvoorbeeld transcendente meditatie) en een intentie uitzenden, creëren een krachtig veld dat invloed heeft op de gemoedstoestand van anderen. Het verhaal gaat dat inwoners van het Libanese stadje Baskinta een meditatie-techniek leerden. Sindsdien werden ze bijna niet meer getroffen door oorlogsgeweld, terwijl dat in de twee jaar daarvoor zo’n 800 keer gebeurde. En zo zijn er meer voorbeelden.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Hoe het ook zij, een betere wereld begint dus bij, uh… in jezelf. Al is het alleen maar voor je directe omgeving. Als jij in balans bent, straal je dat uit, reageer je met meer ruimte en begrip voor anderen, sta je open voor de dialoog en als zich dat verspreidt kunnen we inderdaad ‘vrediger’ met elkaar samenleven.

Meer lezen?

‘s Werelds eerste Inner Peace Conference wordt dit jaar georganiseerd in Amsterdam.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Make inner peace, not war
Sluiten