Kiara Louis
Kiara Louis Better World 19 feb 2018

Zo leuk is het om een praatje met een vreemde te maken

We leven allemaal op ons eigen eilandje, in onze eigen bubbel of in onze eigen wereld. Dat voelt namelijk heel veilig en vertrouwd. Helemaal prima, maar het kán heel interessant zijn om hier eens uit te stappen. Hoe? Door eens een keer een praatje aan te knopen met een vreemde. Iets wat op het eerste gezicht heel simpel lijkt, maar veel meer positieve effecten heeft dan je misschien denkt. Zo ziet de Canadese socioloog Erving Goffman de lift – een plek waar veel vreemden bij elkaar komen – zelfs als een micro-maatschappij. Dit blijkt uit een artikel van Business Insider. Een interessante benadering. Maar wat voor voordelen heeft een grapje maken in de lift zoal?

Mentale voordelen

Allereerst kan het je maandagochtend een beetje leuker maken. In de New York Times verscheen een artikel waarin dit duidelijk werd. Onze chagrijnige kant laten we namelijk vooral zien aan onze vrienden of geliefden. Ga maar na: wanneer je door een bepaalde situatie gedwongen wordt om met een vreemde te praten, verdwijnt een slechte bui vaak als sneeuw voor de zon.

Fysieke voordelen

Daarnaast kan een praatje met een onbekende ook een goede uitwerking hebben op je fysieke welzijn. Volgens een studie, gepubliceerd in Journal of Epidemiology and Community Health, is er een verband tussen sociale cohesie en een verkleinde kans op hartaanvallen. De onderzoeker stelde vragen aan meer dan vijfduizend volwassenen over de sociale cohesie binnen hun woonomgeving. Wat bleek? De mensen die af en toe een praatje maakten met elkaar, hadden 17% minder kans op een hartaanval. Voor mensen die nauwelijks samenhang in hun omgeving ervoeren, lag het risico op een hartaanval 67 procent hoger.

Sociale voordelen

Ook heeft het grote voordelen voor de omgeving waarin je leeft, als je vaker het gesprek aangaat met mensen die je niet kent. Zeker in de tijd waarin onze samenleving steeds meer polariseert. Het aanspreken van vreemden kan je vooroordelen over anderen ontkrachten. We hebben de neiging om mensen onbewust in een hokje te plaatsen maar wanneer je daadwerkelijk een conversatie aangaat, word je gedwongen om je waarneming te gaan geloven in plaats van je vooroordelen, vertelt Kio Stark in haar Ted Talk. Zo stap je uit de sociale bubbel waarin je waarschijnlijk vooral gelijkgestemde mensen ontmoet. Ken je bijvoorbeeld niemand die iets totaal anders stemt dan jij? Dan is het misschien een idee om eens vaker te praten met vreemden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo leuk is het om een praatje met een vreemde te maken
Sluiten