Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn News 6 dec 2018

Luxemburg is het eerste land ter wereld dat openbaar vervoer gratis maakt

Vanaf de zomer 2019 wordt het openbaar vervoer in Luxemburg gratis en dat is goed nieuws! De minister-president Xavier Bettel kwam met het plan omdat hij onder andere meer aandacht wil besteden aan het milieu. Want, wanneer het openbaar vervoer goedkoper of zelfs gratis wordt, is het aantrekkelijker om de (vervuilende) auto te laten staan en de trein, bus of tram te pakken. 

Luxemburg mag dan niet Europa’s grootste land zijn, impact heeft de verandering zeker wel. In het land wonen namelijk 600.000 mensen, maar dagelijks komen maar liefst 200.000 (!) mensen de grens over om te werken. Deze mensen komen vanuit omringende landen als Frankrijk, België en Duitsland.

Het ov was er al goedkoop

Momenteel is het openbaar vervoer er al erg goedkoop, een treinreis van maximaal 2 uur, kost er zo’n €2,-. Gezien de grootte van het land is dat meer dan genoeg om van de ene kant van het land naar het andere te komen. ‘Kinderen’ onder de 20 reizen er al gratis.

In Nederland liggen die prijzen veel hoger en betaal je makkelijk €30,- voor een ritje van 2 uur.  Tel daar de terugreis bij op en je bent €60,- kwijt voor een bezoekje aan de andere kant van het land. Zo ben je eerder geneigd om toch even de auto te pakken.

Onderzoek: jouw impact op het milieu verlagen? Dit is de beste en makkelijkste manier

Twee vliegen in één klap

Het plan lost voor het land meerdere problemen op. Niet alleen wordt de auto straks hopelijk minder vaak gepakt wat veel CO2-uitstoot scheelt, ook zou het plan het probleem van de grote hoeveelheid files moeten oplossen. Het aantal inwoners ten opzichte van het aantal mensen dat dagelijks de stad bezoekt voor (meestal) werk is bizar klein.

In de hoofdstad wonen 110.000 mensen en 400.000 mensen komen er dagelijks heen voor hun werk, dat is ruim 3 keer zoveel als het aantal inwoners. Dat resulteert in ellenlange files en verkeersopstoppingen.

Ook in Scandinavië wordt er gesproken over eventueel gratis openbaar vervoer. We zijn benieuwd!

Benieuwd hoe jij jouw impact op het milieu kan verlagen?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Luxemburg is het eerste land ter wereld dat openbaar vervoer gratis maakt
Sluiten