Een podcast-luisterlijst voor de vrijdagavond (in plaats van series bingen)

Vergeet je nieuwste Netflix-verslaving en gooi het vanavond over een andere boeg: de podcast. Geen fel licht in je ogen dat je tot diep na middernacht wakker houdt, maar wel spanning en sensatie à la ‘Making a murderer’, wegdromen bij verhalen over de liefde of een duik in een mysterie zoals bij je favoriete Deense detective. Bedrocks favorieten waarmee we ons maar al te graag op de bank nestelen:

Podcast-luisterlijst

Serial

Je kent Serial nog niet? Laten we dan snel vertellen waarom je hier naar moet luisteren: het is spannend, fascinerend en bovendien het perfecte onderwerp voor tijdens de lunch als je je collega’s ook zo ver krijgt te gaan luisteren.

Dit zijn de leukste podcasts over duurzaamheid

Seizoen 1 van Serial gaat over een waargebeurde high school moordzaak uit de jaren 90. Een populair meisje verdwijnt en wordt later dood gevonden in het bos. Haar ex-vriendje Adnan wordt aangewezen als de dader, maar of hij het echt gedaan heeft is zo zeker nog niet.

Host Sarah Koenig duikt diep in het verhaal. Ze heeft lange gesprekken aan de telefoon met Adnan vanuit de gevangenis, probeert de dag van de moord te reconstrueren, spreekt met oud-klasgenoten van het vermoorde meisje en krijgt terwijl de show uitgezonden wordt nieuwe aanwijzingen binnen van luisteraars.

Love + Radio

De makers van Love + Radio beheersen het maken van radio tot in de puntjes. Geen simpele interviews hier of een stuk tekst dat droog wordt opgelezen, maar een lading aan perfect getimede sound effects, fijne stemmen en verhalen waar je kippenvel van ontroering van krijgt – of van pure angst of walging, want Love + Radio schuwt de duistere kant van het leven niet.

Luister vooral de sprookjesachtige aflevering ‘Greetings from Coney Island’ over Rachel Prince die mysterieuze brieven uit het verleden krijgt en ‘The Living Room’ waarin Diane zich ergert aan het stel aan de overkant waar ze recht naar binnen kan kijken, tot er verandering komt in hun gedrag en ze niet anders kan dan meekijken. Ook wanneer het wel heel erg intiem wordt, op een andere manier dan je misschien verwacht.

Modern Love

De New York Times heeft al jaren de Modern Love-rubriek. Elke week verschijnt hierin een waargebeurd essay over de liefde, ingestuurd door een lezer.

Voor de Modern Love podcast worden acteurs gevraagd zo’n stuk voor te lezen. Dit doen ze zoals ze normaliter acteren en op de achtergrond worden sound effects toegevoegd zodat je echt in het verhaal komt.

4 fijne podcasts over woman empowerment, zelfliefde & carrière

Nadat het stuk is voorgelezen spreekt de host van de show met de auteur van het ingezonden essay om erachter te komen hoe het nu – soms jaren later – is met de hoofdpersonen. De verhalen weten je altijd te raken.

De ene keer dankzij de humoristische wijze waarop ze geschreven zijn, de andere keer omdat er een zwaarder onderwerp wordt aangesneden dat toch op luchtige manier wordt gebracht. Suikerzoet wordt het in ieder geval nooit. Wij moesten hardop lachen om ‘An Interlude of Clarity’ en raakten ontroerd door ‘The Doorman’.

Mystery Show

Dat er maar 6 afleveringen van de Mystery Show bestaan is iets schandaligs, want daarvoor is de serie echt veel te leuk. Na 10 minuten waren we instant verliefd op host Starlee Kine die in deze podcast op zoek gaat naar de oplossing van mysteries die zij aangedragen krijgt door vrienden.

Geen moordzaken of andere enge verhalen, maar hilarische speurtochten naar bijvoorbeeld de officiële lengte van Jake Gyllenhaal. Een simpel vraagstuk? Toch niet. Want blijkbaar zijn er fora volgeschreven over dit onderwerp en weet niemand het antwoord.

Verder is er het mysterie van de videotheek die er de ene dag nog zat en de andere dag opeens was verdwenen en de zoektocht naar de eigenaar van een auto met kentekenplaat ‘ILove911’, want waarom zou je daar in hemelsnaam vrijwillig mee rondrijden?

Plots

En laten we vooral ook niet de Nederlandse podcast vergeten. Plots is een radioprogramma van de VPRO met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet.

Zo is er aflevering #13 genaamd ‘Dromen’ waarin een man vertelt over een droom die hij elke nacht opnieuw beleeft. Hij zit in een bootje en vaart door de jungle, dat is het.

7 podcasts die je helpen groeien in je carrière en de rest van je leven

Gek wordt hij van de gedachte dat hij ‘s nachts weer in dat bootje moet, maar dan gebeurt er opeens iets wel heel bijzonders.

Een bizar verhaal dat het goed doet op feestjes. Een andere favoriet is aflevering #3 ‘Weldoeners’. Waarom? Dat kun je het best zelf al luisterend ondervinden.

Man met de Microfoon

Om goede verhalen te vinden hoef je niet altijd ver van huis te gaan, zo bewijst Chris Bajema in zijn podcast Man met de microfoon.

Chris heeft al jaren ervaring met het maken van radio, voornamelijk voor de VPRO. Met Man met de microfoon wilde hij een onafhankelijke podcast maken. Geen omroep, maar alleen hijzelf met zijn opvallende rood-oranje bus en een microfoon.

Inspirerende podcasts voor on the go (ideaal voor een hardloop-sessie)

Met de bus rijdt hij door zijn eigen wijk om op zoek te gaan naar mooie, bijzondere verhalen over wisselende onderwerpen zoals ‘een frisse start’ en ‘de nacht’. Hiervoor spreekt hij de snackbarhouder op het plein maar ook zijn buurvrouw.

De interviews worden afgewisseld door hilarische sketches, ingesproken door acteurs als Tygo Gernandt en Lies Visschedijk en met tekstbijdragen van Paulien Cornelisse en Jan Jaap van der Wal.

Er zijn vooralsnog maar 6 afleveringen die allemaal even leuk zijn. Kwestie van beginnen bij nummer één dus en doorluisteren tot je moet wachten op het nieuwe seizoen.

How to

Onbekend op podcast-terrein? Het is helemaal gratis en werkt als volgt:

  • Heb je een iPhone, dan staat de app ‘Podcast’ (met paars icoontje) automatisch op je telefoon. Heb je een Android, dan kun je een app downloaden in de Play Store. Bijvoorbeeld ‘Podcast Addict
  • Eenmaal in de app kun je via de zoekfunctie een specifieke show vinden
  • Heb je een podcast gevonden die je graag zou willen luisteren dan abonneer je je op de show door op ‘subscribe’ te klikken. Hij komt nu tussen het rijtje ‘my podcasts’ te staan. Als je erop klikt zie je alle oude afleveringen op je scherm staan. Elke keer dat er een nieuwe aflevering uitkomt, wordt het rijtje aangevuld
  • Mocht je onderweg niet te veel mb willen gebruiken, dan kun je een aflevering downloaden op je telefoon
  • Via je laptop luisteren kan ook. In dat geval kun je de betreffende show Googlen (of de linkjes bij bovenstaande podcasts volgen) en kom je automatisch bij de audiofragmenten uit

bedrock.nl/podcasts-over-psychologie/

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Een podcast-luisterlijst voor de vrijdagavond (in plaats van series bingen)
Sluiten