Remko Kuipers
Remko Kuipers Body 6 feb 2016

Luister niet naar uw arts

Vaak als ik in het personeelsrestaurant sta zijn er collega’s die kijken naar wat ik heb opgeschept en vervolgens vragen: ‘Is dat wel oer?’ Laatst zelfs vroeg een cardioloog me, toen hij me met twee eieren zag lopen, of ik alleen het eiwit ging eten of ook het eigeel, want dat zat boordevol cholesterol. Ook aan de tafel ontspint zich, zeker als ik als voedingswetenschapper aanschuif, regelmatig een discussie over gezond eten.

Terwijl mijn collega’s witte bolletjes met kroket, pizzabroodjes, boterhammen met kaas en salami en blikjes cola wegwerken luister ik aandachtig naar die discussies terwijl ik denk: hoe kan het in godsnaam dat zelfs in een ziekenhuis vrijwel niemand enig benul heeft van wat gezonde voeding inhoudt.

Maar wat nog stuitender is, is dat zelfs die groep mensen die dagelijks de gevolgen ziet van een ongezonde leefstijl, want dat zijn een heel groot deel van de ziektes waarmee mensen zich in een ziekenhuis presenteren, zich daar blijkbaar helemaal geen zorgen over maakt en nota bene zelf de meest ongezond denkbare producten wegwerkt tijdens de lunch.

Inmiddels ben ik erachter dat dit voor een deel te maken heeft met algemene ontwikkeling van de meeste artsen. Artsen weten om het positief te houden een heleboel van een heel klein beetje. Neem nooit een arts mee naar een kennisquiz want de kans dat er een vraag op zijn of haar kennisgebied wordt gesteld is nihil.

Superspecialisten

Artsen zijn superspecialisten. Dat is op zich geen probleem, want dat is namelijk ook precies hun functie. Als u vanwege een heftige pijn bij de huisarts komt zal deze u indien hij het probleem serieus vindt doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een cardioloog. Indien uw probleem daadwerkelijk van cardiologische aard is, dus met het hart te maken heeft, zal de cardioloog vervolgens nog steeds niet zelf dit probleem aanpakken, maar u doorverwijzen naar de super-specialist: een interventie-cardioloog of een ritme-cardioloog, afhankelijk van uw probleem.

Is brandnetel echt zo gezond? Een duik in de materie

Artsen zijn dus opgeleid om over heel weinig heel veel te weten. En dat is tegelijkertijd de valkuil. Over voeding wordt tijdens de studie geneeskunde in de collegebanken namelijk vrijwel niets verteld. Bovendien is er in de voedingswetenschap in de laatste jaren heel erg veel gebeurd, zijn dogma’s doorbroken en paradigma’s bijgesteld. De voedingswetenschap is de laatste jaren om het maar zo te zeggen op zijn kop komen te staan.

De voeding van de mens bestaat dus niet uit kroket, pizzabroodjes, kaas of cola

Waarom vertel ik u dit nu allemaal. Welnu, omdat u gewend bent om met uw problemen aan te kloppen bij iemand met verstand van zaken. Het liefst dus bij een superspecialist. Veel mensen komen dan ook op het spreekuur bij de internist voor hun suikerziekte of bij de cardioloog vanwege een doorgemaakt hartinfarct en verwachten dat deze superspecialist alles en dan ook werkelijk alles over voeding weet.

Vet

Bijscholing volgt een specialist alleen op zijn eigen vakgebied dus wat u vervolgens van uw specialist zult horen is kennis die op zijn minst 6 jaar oud is en in de meeste gevallen zelfs meer dan 20 jaar. ‘Let op vet, verzadigd is verkeerd of pas op met de hoeveelheid cholesterol in uw ei.’ Allemaal achterhaalde informatie. Bovendien hebben veel artsen er moeite mee om toe te geven dat ze eigenlijk helemaal geen zinnig antwoord op deze vraag kunnen geven en zullen ze u deze gedateerde informatie ook vaak zonder blikken of blozen doen toekomen.

Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?

Bij wie u dan wel moet zijn? Ik durf het u eigenlijk niet eens met zekerheid te zeggen. Het Voedingscentrum van de Gezondheidsraad is in principe een overheidsorganisatie waar gewerkt wordt aan een objectief advies. Echter, juist omdat ze de stem van de overheid representeren zijn ze het doelwit van lobbyisten. Mensen van de zuivelindustrie, de veehouderij, de tabakslobby of de voedingsindustrie die met zogenaamd onafhankelijk uitgevoerde onderzoeken proberen aan te tonen dat hun producten het meest gezond zijn.

Media

En in hoeverre word je niet onderbewust door allerlei informatie van buiten beïnvloed? Ik ken bijvoorbeeld niemand uit mijn kennissenkring van voedingswetenschappers die ooit is gevraagd om eens bij de Gezondheidsraad aan te schuiven om te zien hoe degelijk hun adviezen tot stand komen?

De helende werking van een duik nemen in de natuur

En in de Nederlandse Media moet u ook al niet wezen want die gebruiken al twintig jaar lang dezelfde voedingswetenschapper om al hun vragen aan te stellen. Echt onafhankelijk is dat advies dus ook al niet te noemen, laat staan nuttig want tijdens een van zijn laatste optredens wist deze wetenschapper werkelijk te poneren dat voeding eigenlijk niet van belang was voor de gezondheid. Het enige wat telt is de buurt waar je geboren bent.

Ja, dan vind ik persoonlijk dat het tijd wordt dat er in Nederland een tweede belangrijke overheidsinstantie in het leven wordt geroepen. Dan kunnen we tenminste eens vergelijken of die tweede instantie door analyse van dezelfde beschikbare data tot dezelfde conclusie komt.

Advies

Zolang dit niet gebeurt ben ik dus niet overtuigd dat er een totaal onafhankelijke instantie is die u daadwerkelijk een totaal onafhankelijk advies kan geven over gezonde voeding. En zolang die instantie er dus niet is val ik terug op de simpele natuurwetten die overal om ons heen zichtbaar zijn. Een vis die in het water zwemt. Een vogel die in de lucht vliegt. Een koe die in de wei staat. Elk dier, en ook wij zijn dieren, heeft zijn eigen biotoop.

6 manieren om een push-up te doen (en verschillende lichaamsdelen te trainen)

De natuurlijke omgeving waar het thuishoort. Bij elke biotoop hoort een bepaalde voeding. De voeding van de mens bestaat dus niet uit kroket, pizzabroodjes, kaas of cola maar uit groente, fruit, vlees, vis, gevogelte, eieren, noten, zaden, knollen en peulvruchten en als we dorst hadden dronken we water. Dat is wat ik inmiddels ‘oer’ noem. Naar het oerdieet van onze verre voorouders.

Als iedereen er naar zou streven zo veel mogelijk ‘oer’ te eten dan zijn we volgens mij al een heel eind op weg naar een gezondere wereld. Jammer dat zelfs een heleboel van mijn collega artsen dit echter nog steeds niet lijken te begrijpen… maar ja, dat siert ze dan ook wel weer: ze weten alleen een heleboel van vrijwel helemaal niets….

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Luister niet naar uw arts
Sluiten