Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 1 apr 2020

The bright side: de luchtkwaliteit verbetert wereldwijd gigantisch na lockdowns

Het C-woord brengt heel veel moeilijke dingen met zich mee. Ziekte, angst, paniek en stress. Je kunt ziek worden, moet thuis blijven, je vrienden en familie niet meer zien, misschien staat je bedrijf ineens op losse schroeven, heb je geen werk en reizen zit er ook niet meer in. Je zou bijna denken dat het virus vooral nadelen met zich mee brengt. Maar niets is minder waar. Doordat de mens gedwongen thuis zit en niet (of minder) kan consumeren, is er een enorme stijging in de wereldwijde luchtkwaliteit te zien.

Doordat grote fabrieken en de vliegsector ineens zo goed als stil zijn komen te liggen, is er nu significante daling in luchtvervuiling te zien en dat kan de planeet – die dealt met een snel stijgende opwarming – op z’n zachts gezegd heel goed gebruiken.

Verbeterde luchtkwaliteit

De European Space Agency laat satellietbeelden uit de lucht zien van China waarop de vervuiling boven het land vorig jaar en dit jaar te zien is, en dat verschil is verbazingwekkend. Sterker nog: er is nog nooit zo’n snelle daling in zo’n korte tijd gezien, schrijft The Guardian. Op de beelden (hieronder) is de afname van stikstofdioxide te zien in Azië en Europa. De grootste daling was te zien in Wuhan, de Chinese stad waar het virus ‘begon’ met verspreiden.

Volgens NASA was het stikstofdioxidegehalte tijdens de metingen in Oost- en Centraal-China 10 tot 30 procent (!) lager dan normaal. Ook in Zuid-Korea, Engeland en Italië is de luchtvermindering aanzienlijk gedaald. In Milaan en andere delen tot wel 40 procent.

In Nederland zijn de concentraties vervuilende stoffen in de lucht door de coronamaatregelen met (naar schatting) 20 tot 60 procent afgenomen, blijkt uit een analyse van satellietmetingen uit 2019 en 2020 van het meteorologisch instituut KNMI.

Lees ook: Relax… Dit zijn de redenen om positief te blijven terwijl je verplicht binnen zit

vervuiling china corona
Bron: Guardian

Dat de stikstofdioxide zo snel is gedaald, is niet zo gek. Stikstofdioxide komt namelijk uit auto’s (die minder worden gekregen met lockdown en thuiswerken), energiecentrales (die in China deels stopten/minder werkten) en andere industriële processen die dus allemaal op een lager pitje komen te staan als wij massaal binnen zitten en minder consumeren. Je zou bíjna denken: de wereld redden van klimaatopwarming en vervuiling? We kunnen het dus wél.

We kunnen het dus wél

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, maar zulke cijfers laten wel zien welke impact ons dagelijks leven heeft op het milieu en direct op de kwaliteit van de lucht die we inademen. Een tijdje thuis zitten zou dus zomaar eens een goede tijd kunnen zijn voor bezinning en om na te denken over hoe vanzelfsprekend we ons gebruik van spullen en vervoer vinden. En misschien óók over de impact daarvan. Zijn daar geen duurzamere alternatieven voor?

Leestip: Stay calm! Zo kan je mindful omgaan met het verplicht thuisblijven

Yes, genoeg! Onlangs namen we nog een podcast op met een expert op het gebied van duurzaam reizen en spraken we recentelijk met Jelle Derckx over de impact van een minimalistisch leven en welke positieve impact minder spullen hebben heeft op je geluk én het milieu.

Onderzoek naar luchtvervuiling

Hoewel stikstof zelf geen broeikasgas is, is de verontreinigende stof afkomstig van dezelfde activiteiten en industriële sectoren die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de wereldwijde koolstofemissies en die de opwarming van de aarde aansturen.

Paul Monks, hoogleraar luchtverontreiniging aan de Universiteit van Leicester, vertelt aan The Guardian dat er belangrijke lessen te leren zijn uit deze cijfers. Hij vertelt aan de krant: “We voeren nu per ongeluk het grootste experiment uit dat ooit is gezien. Kijken we naar wat we in de toekomst kunnen zien als we overstappen op een koolstofarme economie? Niet om het verlies van mensenlevens te beledigen, maar dit kan ons enige hoop geven op iets vreselijks. Om te zien wat er kan worden bereikt.”

Monks vertelt overigens ook dat een verbeterde luchtkwaliteit kan zorgen voor gezondheidsvoordelen voor iedereen, maar dat het onwaarschijnlijk lijkt dat het de verloren mensenlevens door het virus compenseert.

Zie deze thuisblijfsituatie als een mooie uitnodiging om eens na te denken over jouw ecologische voetafdruk op de aarde. Hoe vaak pak je de auto waar je ook de trein kan pakken? Hoe vaak vlieg je en hoe vaak koop je nieuwe spullen? We delen alvast een paar alternatieven!

Duurzaam leven tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
The bright side: de luchtkwaliteit verbetert wereldwijd gigantisch na lockdowns
Sluiten