Hoeveel make-up gebruik jij? Luchtvervuiling komt steeds vaker door inkt, lijm en cosmetica

De grootste bronnen van luchtvervuiling kennen we inmiddels allemaal wel: verkeer, fabrieken, noem maar op. Waar we niet bij stilstaan, is dat onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen ook een behoorlijke impact hebben: make-up en schoonmaakmiddel bijvoorbeeld, maar ook printerinkt.

Het goede nieuws: de luchtvervuiling door het verkeer neemt af, schrijft de Volkskrant. Niet omdat er minder wordt gereisd, maar wel omdat we dat met voertuigen doen die minder luchtvervuilend zijn door katalysators en roetfilters.

Vluchtige organische stoffen

Het slechte nieuws: het aandeel schadelijke stoffen uit andere bronnen neemt toe. Dat zijn vooral vluchtige organische stoffen (VOS), niet alleen afkomstig van verkeer maar dus ook van verf, printerinkt, lijm, schoonmaakmiddelen en cosmetica. O ja, en van maar liefst 1000 tot 2000 andere bronnen. Eigenlijk zitten ze bijna overal in, inclusief matrassen en veel bouwmaterialen.

Bekende VOS zijn bijvoorbeeld formaldehyde, dat wordt gebruikt bij het bouwen van huizen, en terpenen, die in luchtverfrissers en schoonmaakmiddel zitten. Zulke vluchtige stoffen zijn niet bepaald goed voor ons: ze zorgen voor irritatie aan onze slijmvliezen en soms voor astmaklachten en allergieën. Niet alleen buitenhuis, maar vooral ook binnen.

Zomersmog en klimaatverandering

VOS kunnen ook veranderen in andere stoffen door chemische reacties. In de zomer kunnen ze bijvoorbeeld reageren met stikstofoxiden, waardoor zogenoemde zomersmog wordt gevormd. VOS worden daarom niet alleen gelinkt aan luchtvervuiling die slecht is voor mensen én planten, maar ook aan klimaatverandering.

Een oplossing vinden is lastig, omdat er zo veel verschillende dingen zijn die VOS produceren. We weten niet eens welke stoffen in welke producten zitten, laat staan dat er er iets aan kunnen doen. Bovendien reageren niet alle stoffen met andere stoffen, waardoor sommige ongezonder zijn dan andere.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen).

 

Natuurlijke producten

Je kunt er in ieder geval wel op letten dat je bijvoorbeeld natuurlijke schoonmaakmiddelen koopt en weinig luchtverfrissers gebruikt. Het lijkt zo fijn, die rozengeur in je huis, maar de lucht wordt er niet bepaald beter van. Ook is verf of waterbasis bijvoorbeeld altijd het beste. Eerder gaven we al meer tips om de lucht in je huis écht te reinigen.

Overigens een leuk weetje: veel VOS zijn van organische oorsprong, zo’n 85 procent. Onder andere terpeen wordt bijvoorbeeld afgegeven door naaldbomen. De niet-natuurlijke stoffen zijn echter natuurlijk veel schadelijker, zoals die van het verkeer en de chemische industrie.

Veel van de VOS zijn dus nog een mysterie voor ons, maar het is noodzaak om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Voor nu eindigen we in ieder geval met een positieve noot: volgens de Volkskrant haalt Nederland op veel onderdelen wél de Europese normen voor luchtkwaliteit. Maar ja, dan is natuurlijk de vraag hoe laag die normen liggen…

Reageer op artikel:
Hoeveel make-up gebruik jij? Luchtvervuiling komt steeds vaker door inkt, lijm en cosmetica
Sluiten