Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 11 apr 2018

Heeft Londen straks evenveel bloemen als inwoners?

De hoofdstad van Engeland heeft bijna 8,8 miljoen inwoners. De miljoenenstad staat bekend om zijn bruisendheid en rode bussen – niet per se om de natuur. Een start-up wil daar verandering in brengen, en begon een crowdfunding om één bloem per inwoner van Londen te laten groeien. Move over wolkenkrabbers, hallo wilde bloemen! Dat natuur om je heen hartstikke  belangrijk is, wist we al. Zo schreven we eerder dat mensen die in groenere wijken wonen, minder depressieve gevoelens, angst en stress ervaren. Maar ook voor je concentratie doet een groene omgeving wonderen, en een wandeling van vijftig minuten door de natuur verbetert het kortetermijngeheugen met zo’n 20 procent.

Nou is Londen al een aantal parken rijk en staan er al zo’n 8,3 miljoen bomen. Maar bloemen geven toch nog net een beetje een extra effect: bomen mogen dan rustgevend zijn, maar kleurrijke bloemen maken je ook instant vrolijk. Veel inwoners van steden zijn al goed bezig met bloembakken op hun balkon, maar lang niet iedereen.

Dit vind je vast ook leuk: 11 eetbare planten en wilde groenten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt.

 

Een mix van wilde bloemen

Daarom startte de non-profitorganisatie London National Park City met haar project om van Londen de eerste ‘National Park City’ te maken: de stad zou één groot park moeten worden. Dat zou Londen groener, wilder en gezonder maken. Het initiatief wordt gesteund door Seedball, een sociale onderneming die zaden voor wilde bloemen verkoopt. In de zaadbollen waar het om gaat, zit een mix van verschillende bloemen; dan ziet de stad er een stuk vrolijker uit dan met bedjes van alleen maar rode tulpen. De wilde bloemen zijn geselecteerd op hun vermogens om in stedelijke gebieden te kunnen overleven.

Iedere Londenaar die de crowdfunding steunt, ontvangt zulke zaden om zelf te planten in potten, bij bomen of zelfs in het gras. Bovendien doneert Seedball bij elke donatie ook zaden aan de SeedBank For Schools, om kinderen in Londen op te laten groeien in een natuurrijke omgeving. Als je niet in Londen woont, kun je ook alleen doneren voor de scholen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Heeft Londen straks evenveel bloemen als inwoners?
Sluiten