Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 1 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Hou je van literatuur lezen? Dan heb je waarschijnlijk een groter empathisch vermogen

Wist je nog dat je vroeger op de middelbare school verplicht was om hele waslijsten aan literatuur weg te werken? Vaak was het lezen zelf niet het probleem, maar dan die ellenlange boekverslagen waarin je de hoofdpersonen eindeloos moest analyseren. Maar, wees je docent Nederlands toch maar dankbaar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat literatuur lezen ervoor zorgt dat je makkelijker contact met anderen kan maken.

Het lezen van literatuur leidt onder andere tot meer empathie en inlevingsvermogen, blijkt uit de studie. Hoe zit dat?

Theory of Mind

Leesmonitor schrijft dat mensen die regelmatig fictie lezen meer inzicht en inleving in anderen hebben. Zij zijn empathischer en kunnen beter emoties bij de ander herkennen. Dus, wie vroeger op school een boekenwurm was, zou nu juist weleens een heel sociaal iemand met heel veel vrienden kunnen zijn.

Waarom voorlezen niet alleen maar voor ouders en kinderen is

Het verband tussen fictie lezen en empathisch vermogen bestaat al op jonge leeftijd. Volgens dit onderzoek hebben kinderen van wie ouders veel prentenboeken voorlezen, een beter ontwikkelde Theory of Mind. Dit is de vaardigheid die nodig is om onderscheid te maken tussen gevoelens die je zelf ervaart en de gevoelens die iemand anders zou kunnen ervaren.

Het beschikken over een Theory of Mind wordt als een voorwaarde gezien om empathisch te kunnen zijn.

Inleven in de hoofdpersoon

Literatuur lezen, lijkt dus tot een hoger empathisch vermogen te leiden. Maar hoe kan dit? Het heeft te maken met jezelf inleven in de hoofdpersoon. Wanneer we een boek lezen vergelijken we onszelf namelijk met de hoofdpersoon. Je bedenkt of jij hetzelfde had gedaan in bepaalde situaties. Ook proberen we te begrijpen waarom de hoofdpersoon die specifieke keuzes maakt.

In een studie van de Universiteit van Cambridge kregen proefpersonen foto’s te zien van gezichten te zien waarbij alleen het deel van de ogen zichtbaar was. De onderzochten moesten raden wat voor emotie de persoon op de foto voelde. Wat bleek? De mensen die vaker een boek lazen, waren veel beter in staat om de goede emotie te raden.

Minder vooroordelen door Harry Potter

Je beter kunnen inleven in andere mensen zorgt er ook voor dat je met een open blik naar je medemens kan kijken zonder vooroordelen. Voor een studie uit Italië, een land waar soms nogal negatief naar immigranten wordt gekeken, moesten kinderen een stuk uit Harry Potter lezen.

De ene groep kinderen las een hoofdstuk waarin Harry Potter zijn eerste toverstaf kreeg. De andere groep kinderen las een hoofdstuk waaruit duidelijke vooroordelen bleken, omdat de vriendin van Harry Potter negatief werd beoordeeld op haar afkomst.

Een week later werden de houdingen van de onderzochte kinderen tegenover immigranten opnieuw getest. Hier was te zien dat de tweede groep kinderen op een positievere manier naar immigranten keek dan voorheen.

Boeken over rasicme en gelijkheid om aan je boekenlijst toe te voegen

Wanneer je dit idee verder doortrekt naar de maatschappij, zouden problemen als racisme verminderd kunnen worden door meer te lezen. Als we ons allemaal iets meer zouden inleven in elkaar, zou ons dat namelijk al een heel eind kunnen brengen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️