Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 24 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Listen up! Dit is waarom je oordoppen zou moeten dragen naar een festival

Het is zomer en je staat heerlijk te dansen op een festival. De zon schijnt op je huid, de drank smaakt goed en je geniet van de muziek. Eenmaal thuis merk je dat je last hebt van je oren. Het geluid van een eentonige piep galmt door je hoofd. Ach, denk je, die is morgen vast weer weg. Maar als je wakker wordt is de piep er nog steeds. Sterker nog: hij gaat nooit meer weg. Bovenstaand is een rampscenario. Maar, voor sommige mensen helaas wel de realiteit. Twee jaar terug kopte de NOS dat een kwart van de jonge mensen al een vorm van gehoorschade heeft. Een schrikbarend hoog aantal, dat volgens de Nationale Hoorstichting duidt op een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem.

En dat is geen understatement. De cijfers liegen er niet om. Voor een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nationale Hoorstichting is een grote peiling gedaan onder 130.000 bezoekers van muzieklocaties- en evenementen. Hieruit blijkt dat bijna alle bezoekers (93 procent) na afloop last hadden van hun gehoor. Wat dit inhield? Een piep, oorsuizen, minder goed kunnen horen, last van harde geluiden of een dovig gevoel. Een deel van de bezoekers (55 procent) had alleen last direct na het uitgaan. Een ander deel (38 procent) had niet alleen na het uitgaan, maar ook de volgende dag nog last.

Dit vind je misschien ook interessant: Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

Blijvende schade

Hoewel problemen met het gehoor bij de meeste mensen snel minder worden, kan er in sommige gevallen een blijvende piep in het oor optreden. De medische naam hiervoor is tinnitus. Het vervelende is: een hoortoestel lost het probleem niet op. Wanneer er eenmaal schade aan het gehoor is, dan is dit vaak niet meer terug te draaien. Er bestaan wel tinnitus-maskers en tinnitus-hoortoestellen, maar de bedoeling hiervan is om de aandacht van het oorsuizen af te leiden met een ander geluid. Geen ideale situatie dus. En ook niet voor de maatschappij trouwens. De maatschappelijke kosten van tinnitus worden door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht geschat op 6,8 miljard euro per jaar.

Hè, moet je horen

Eén manier om de kans op gehoorschade te verminderen (en die erg voor de hand ligt) is om minder te luisteren naar harde muziek. Maar zo makkelijk is dat nog niet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mag je per dag maximaal vier minuten naar harde muziek luisteren. En als je een concert of festival bezoekt word je toch al snel een paar uur (als het niet meer is) aan bonkende beats blootgesteld. Wat je wel kunt doen? Gehoorbescherming dragen, zoals oordoppen met een geluidsfilter. Je hoort hiermee nog steeds de muziek, maar het binnenkomende geluid wordt gedempt.

Oordoppen nog niet mainstream

Hoewel het aantal mensen dat oordoppen draagt in Nederland ieder jaar toeneemt, ligt het aantal nog erg laag. Uit het jaarverslag van de Nationale Hoorstichting (van 2015) blijkt dat 8,6 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 24 jaar wel eens oordoppen draagt tijdens het uitgaan, waarvan enkel 1,6 procent dit altijd doet. Wie een snel rekensommetje maakt ziet dat maar liefst 91,4 procent het gehoor niet beschermt tijdens het uitgaan. Zou het liggen aan de leeftijd? Oordoppen zijn natuurlijk zo niet cool.

Maatregelen voordat het te laat is

Heb je een concert of festival in de planning staan? Bedenk dan goed wat de risico’s zijn als je geen gehoorbescherming draagt. Het lijkt misschien allemaal wel mee te vallen, maar dat is tot die éne dag. De dag dat de piep in je oren niet meer weggaat. Bij Beethoven was dit het geval. In 1801 schreef hij in een brief aan een vriend hoe sommige geluiden niet meer draaglijk waren: ‘Mijn oren fluiten en suizen constant, dag en nacht. Dat is werkelijk een angstige toestand.’

Hopelijk heeft hij het wel leuk gehad op Awakenings.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Listen up! Dit is waarom je oordoppen zou moeten dragen naar een festival
Sluiten