De levenslessen die Johnny de Mol ons leerde tijdens Linda’s Zomerweek

Als de zomervakantie tot zijn eind loopt en de scholen weer beginnen, is het tijd voor een heerlijke week televisie. Linda de Mol is namelijk weer op haar praatstoel geklommen om verhaal te halen bij bekende Nederlanders in Linda’s Zomerweek. Dat betekent maar √©√©n ding: ik zit elke avond weer tot half twaalf aan de buis gekluisterd.

De eerste aflevering was gisteren te zien en ik zou niet eerlijk zijn als ik niet zou zeggen dat ik een aantal traantjes heb gelaten. Of dat is omdat ik blijkbaar gewoon een sucker voor een mooi liefdesverhaal ben of dat heel Nederland samen met mij met wazige ogen op de bank zat, weet ik niet.

Anyway, los van het mooie liefdesverhaal vertelde Johnny de Mol nog wat verhalen waar wij als luisteraars best wel wat van kunnen opsteken. Dit zijn de wijze lessen die Johnny ons leerde tijdens Linda’s Zomerweek.

Linda’s Zomerweek: de wijze lessen van Johnny de Mol

1. Kweek een dikke huid

Iets wat Johnny iedereen op de wereld gunt: een dikke huid. Spreekwoordelijk dan, natuurlijk. Laat het los wat mensen van je denken. “Ik heb wel wat beters te doen dan me druk maken om wat anderen over me zeggen. Je hebt maar zoveel energie op een dag die je kan gebruiken en die verspil ik liever niet daaraan.” Johnny knows his way around!

2. Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wilt worden

Wat Johnny zo uniek maakt in de manier waarop hij presenteert, is dat hij de juiste balans weet te vinden in lichtheid en toch iemand serieus nemen. In zijn programma’s komt hij veel in aanraking met mensen met een beperking en ouderen. Zeker bij deze mensen is het belangrijk dat je ze behandelt zoals je zelf ook wilt worden behandeld. Het laatste wat ze willen, is als slachtoffer gezien worden, dus je moet niet op eieren gaan lopen.

3. Neem het leven niet te serieus

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. En Johnny weet als geen ander hoe hij dat moet doen! Zijn oma (met de ziekte van Alzheimer) was altijd maar wat blij als Johnny langskwam, omdat hij alles niet zo serieus nam en haar altijd aan het lachen maakte.

Ook tijdens zijn werk bij het opvangen van vluchtelingen nam Johnny de rol van clown op zich. Door een megafoon vertelde hij grappen die hij via een vertaalprogramma vertaalde. Compleet verkeerd natuurlijk, waardoor hij vluchtelingen weer even liet lachen in verschrikkelijke tijden.

4. Begin ergens

Als je iets wilt betekenen voor de wereld, moet je ergens beginnen. Het maakt niet uit of het klein of groot is, maar je moet gewoon beginnen. Je bijdrage voelt misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar volgens Johnny moet je het zien als een zaadje dat groeit.

5. Draag je steentje bij

Als je in de positie bent om een steentje bij te kunnen dragen aan een beter wereld, is het belangrijk om dat te doen – hoe klein het ook is. Zo maak je de wereld al een beetje mooier als je iemand helpt op straat. Sluit je ogen in ieder geval niet voor de problemen die spelen, hoe klein of groot ze ook zijn. En als je dat wel doet? Dan ben je volgens Johnny een enorme pannenkoek.

Tranen trekken bij Linda de Mol

Waar mijn tranen vandaan kwamen? Die kwamen spontaan opzetten bij het fragment waarin Johnny vertelde dat hij per ongeluk stuitte op een brief van zijn overleden opa, die was gericht aan zijn vrouw (de oma van Johnny en de moeder van Linda). Van de liefdesbrief is een nummer gemaakt en dat was op zijn kortst gezegd ‘gewoon aangrijpend’.

Andere gasten in Linda’s Zomerweek

Naast Johnny de Mol en politica Kajsa Ollongren zijn er deze week nog meer mensen te gast bij Linda. Vanavond haalt ze verhaal bij actrice Ilse Warringa en schaatser Kjeld Nuis.

Verder kruipen Sophie Hilbrand en Johan Derksen, John van den Heuvel en Ilse DeLange en Wendy van Dijk en Jochem Myjer bij haar op de bank. Wat zullen we van hen leren?

Terugkijken?

Dat kan! Hier kan je Linda’s Zomerweek terugkijken en zelf aanschouwen wat Johnny en Kajsa te vertellen hadden.

De levenslessen van…

Los van Johnny zijn er nog meer mensen en figuren van wie we een hoop kunnen leren. Jouw jeugdheld Pippi Langkous bracht je vroeger bijvoorbeeld al een hoop bij zonder dat je er erg in had. Ook Spongebob Squarepants leerde jou met zijn guitige snuit heel wat over het leven. En wat dacht je van de levenslessen die we leerden van de boeken van schrijver Roald Dahl?

Reageer op artikel:
De levenslessen die Johnny de Mol ons leerde tijdens Linda’s Zomerweek
Sluiten