Je hoeft niet perfect te zijn: levenslessen van een oma

Martje (22, manager Fashion-Vintage.com) klopt voor advies vaak aan bij haar 80-jarige, en nog heel erg hippe, oma. Ze ging in gesprek met haar (stijl)-icoon en vroeg haar naar haar advies op het gebied van geluk en leermomenten.

Waar moet je in investeren in het leven?

“Rustig ademhalen en nieuwsgierig zijn naar interessante dingen. Probeer eruditie oftewel kennis te vergaren en belangstelling voor anderen te hebben. En wees gelukkig in het moment en het nu.”

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Oma, sommige vrouwen zijn tegenwoordig veel bezig met speciale diëten, sporten en het ‘ideale lichaam’ creëren. Hoe denk jij daarover?

“Wat is een ideaal lichaam? Voor sommige vakken is tijdelijk een lang en broodmager lichaam nodig, maar of dat zo mooi is? Wees zuinig op je eigen ‘jas’ en genieten heeft vele gezichten.”

Als het om mannen gaat, wat is de belangrijkste levensles die je mijn kunt geven?

“Ik heb geen levenslessen in petto over mannen in het algemeen. Ik geloof dat een relatie altijd op voet van gelijkheid moet zijn met respect voor elkaars levensruimte en persoonlijkheid. En dat is al een hele kunst, maar met minder kan het niet.”

Laten we vooral niet tevreden of perfect zijn

Hoe zorgen we ervoor dat we alles op orde hebben later?

“Je kunt het leven niet bij voorbaat uittekenen. Het enige dat ik kan bedenken is voor jouw kwaliteiten een zo goed mogelijke opleiding volgen, zodat je altijd in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. En altijd goed nadenken bij alles wat je doet. Het is handig om een buffertje (moneywise) op te bouwen voor onvoorziene tijden, waarin je dat nodig kunt hebben.”

Gezond ouder worden? Dan wil je deze voeding eten, aldus de wetenschap

Oma, hoe creëren we tevredenheid (met onszelf), ook al is niet alles perfect?

“Als ik iets een vreselijk woord vind dan is het ‘tevreden’. Dat is een saaie stilstand en ‘perfectie’ is ook afgrijselijk. ‘Helemaal af’ is nog zo’n uitdrukking, bah! Laten we vooral niet tevreden of perfect zijn.”

Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd?

“Beter een kaars aan te steken dan over duisternis te klagen.”

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Je hoeft niet perfect te zijn: levenslessen van een oma
Sluiten