Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Psyche 26 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

3 levenslessen die je kunt leren van de Japanese kunstvorm ‘Kintsugi’

De Japanse kunstvorm kintsugi wordt dan misschien wel vooral gebruikt om gebroken serviesgoed te herstellen, maar je kunt er ook een levenskunst van maken. Dat schrijft auteur Candice Kumai in elk geval in haar interessante boek Kintsugi. Arianna Huffington en Sophia Amoruso (auteur van #Girlboss) zijn al fan van de leer. Wij laten je alvast 8 dingen zien die je kunt leren van deze Japanse levenskunst.

Misschien heb je weleens van de Japanse term kintsugi gehoord. Het is een kunstvorm, waarbij serviesgoed dat is gebroken, wordt opgelapt. Vaak met verf die is gemengd met goud, zilver of platina, want – zo luidt de filosofie van kintsugi – die imperfecties maken zo’n object júist interessant. En ze maken een object zo júíst mooier.

Candice Kumai, auteur van het boek Kintsugi, groeide op in een huishouden – met een Japanse moeder en Amerikaanse vader – waarin kintsugi zelfs werd gezien als een metafoor voor het leven. Het werd voor haar gezin een lifestyle. Want kintsugi kan je rust, hoop en kracht geven, zo schrijft ze. Met haar boek leert ze je om rust en kracht te vinden en een gezond lichaam en gelukkige geest te krijgen.

Dit zijn een paar van de levenslessen uit haar boek:

1. Je imperfecties maken je mooi

“Wat mij bezighoudt en wat ik met je wil delen”, schrijft Candice, “is dat je net als bij kintsugi je beschadigingen, littekens, pijn en innerlijke strijd uit het verleden kunt accepteren en de waarde ervan inzien.” Want het zijn juist die imperfecties in jouw leven die je verhaal interessant maken. Verhalen van mensen die tegenslagen overwonnen zijn niet voor niets de mooiste verhalen die er zijn. Jouw gouden barsten maken je tot een mooier mens.

Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld)

2. Kintsugi is een doorlopend proces

Kintsugi is niet iets dat je van de ene op de andere dag onder de knie hebt. Het blijft een doorlopend proces, iets waar je elke dag naar moet streven. Dat kan volgens Candace alleen als je je ervoor openstelt. Elke dag. Candice ondersteunt die filosofie met nog 10 principes, waaronder Wabi Sabi (‘de schoonheid van imperfectie’ en Ganbatte: ‘doe altijd je best’.

3. Zorg goed voor jezelf

Candice refereert in haar boek aan het beroemde zinnetje dat stewardessen ons nog altijd vertellen in het vliegtuig: “plaats je eigen zuurstofmasker eerst, voordat je anderen helpt.” Ze zegt dan ook: “Voordat we iets kunnen betekenen voor anderen, moeten we voor onszelf zorgen.” Als je te veel energie besteedt aan anderen (relaties, familie, collega’s), kan het je uitputten. Je moet allereerst voor jezelf kunnen zorgen en tegemoet komen aan je eigen behoeften, om anderen te kunnen helpen.

Kintsugi van Candice Kumai ligt vanaf vandaag in de (digitale) boekhandel. 

Dit vind je vast ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️