Redactie
Redactie Psyche 25 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

3 lessen die we kunnen leren van de herfst

Hallo herfst! Daar ben je, in al zijn herfstigheid. De bomen veranderen langzaam van kleur, de dagen worden weer duidelijk korter en de natuur maakt zich overal om ons heen klaar voor de winter. En wij? Wij halen weer onze tussenjas, regenjas én winterjas uit de kast omdat het iedere 5 minuten een verrassing is of de zon zal schijnen of er een plensbui uit de lucht komt.

Geluksexpert Petra van Dreumel legt uit wat we van de herfst kunnen leren.

De functie van de herfst

De herfst is mijn favoriete seizoen. Na de zomer dan. En de lente vind ik eigenlijk ook leuker. Toch heeft ieder seizoen zijn functie. Niet alleen in de natuur; ook voor ons. Want we vergeten het soms, maar ook wij zijn deel van de natuur. Waar de zomer een tijd is van groei en bloei, is de herfst er een van verandering. Time for change! Het nodigt ons uit om weer naar binnen te keren en ons voor te bereiden op de tijd die komen gaat.

En weet je wat zo mooi is aan de herfst? De herfst heeft er geen problemen mee om los te laten. Sterker nog, het maakt er een prachtig kleurrijk feestje van. En daar zouden wij nog best iets van kunnen leren!

3 lessen over verandering die we kunnen leren van de herfst

1. Veranderen kan zo mooi zijn

Oké, dus nu is de tijd om te veranderen, samen met de natuur om ons heen. Hoe? Bijvoorbeeld door patronen los te laten die ons niet meer helpen. Of om nieuwe gewoonten aan te leren die je meer rust, balans of geluk brengen. Dat hoeven geen grote rigoureuze veranderingen te zijn. Kleine stappen kunnen je ook een heel eind brengen.

Lees ook: Moeite met een balans vinden? Met deze 6 gewoontes blijf je georganiseerd

Je hoeft niet gelijk je baan op te zeggen, maar kunt ook beginnen met op papier zetten wat je graag wil. Je hoeft niet direct à la #fitgirl iedere dag jezelf naar de sportschool te slepen, maar kan je voornemen om deze maand een bewegingspatroon te vinden die echt bij je past. Om maar wat te noemen. De herfst laat ons zien dat verandering een natuurlijk proces is. Het is de tijd om zaadjes in de aarde te planten die geduldig wachten totdat de tijd rijp is om tot bloei te komen.

Waarom we ons daar af en toe aan moeten herinneren? Omdat veranderen ook serieus eng is. Het brengt een heel scala van wat als-en met zich mee. Wat als ik het niet kan? Wat als het mislukt? Wat als iemand anders iets van mij vindt? Wat als het lastig, moeilijk, oncomfortabel is?

Dan is het soms prettiger om het te laten zoals het was. Maar wil je jezelf gelukkiger voelen, dan zal je soms dingen moeten veranderen. In beweging komen. Keuzes maken. Voor jezelf gaan zorgen.

2. Soms is er een storm nodig in je leven om los te laten

Daarover gesproken: soms zijn we al klaar voor iets waar we niet zelf voor durven te kiezen.  Klaar voor een carrière waar we echt voldoening uit halen.  Klaar voor een relatie die gebaseerd is op wederzijdse liefde. Klaar om die ene grote sprong te wagen. De natuur heeft daar iets uiterst effectiefs voor bedacht: de storm. Whoesh! Eén flinke windhoos en al het blad ligt op de grond.

Ook interessant: Pleasers opgelet: zo leer je de mening van anderen loslaten

Een burn-out, ontslag, ziekte, break-up of andere tegenslag is ook zo’n storm. En jee, wat is het pittig als we daar middenin zitten. Maar het geeft ons óók iets. Het laat ons zien wat echt belangrijk is in het leven. Het leert ons om -eindelijk- naar onszelf te luisteren. Het dwingt ons om los te laten en er op te vertrouwen dat er weer een lente aan zal breken. En het mooie is: er breekt altijd weer een lente aan.

3. Niets in de natuur bloeit het hele jaar – dus verwacht dat ook niet van jezelf

Ben je je ervan bewust dat niets in de natuur het hele jaar bloeit? Alles heeft zijn eigen cyclus van groeien en bloeien, stilstand en rust. En als wij deel van de natuur zijn, geldt dat dan ook niet voor ons? We hoeven namelijk niet het hele jaar door te shinen. Iedere dag een powervrouw te zijn. Of ons continu te ontwikkelen. Al zouden we het willen, het lukt ons niet. Ook wij hebben tijd nodig om weer even tot rust te komen.

Must read: Waarom zijn we zo ongeduldig? (+ 7 tips voor meer geduld)

Soms lijkt dat alsof we stilstaan, of zelfs terug bij af zijn. Maar eigenlijk hoort het juist bij het leven. Zolang je blijft luisteren naar wat je lijf – of je hart – je wil vertellen zijn deze tussenperiodes een natuurlijke voorbereiding op de groei die straks weer komen gaat.

De ultieme les van de herfst? Laat jezelf meevoeren met de seizoenen van je leven. Gebruik de ene periode om te bloeien en kansen te grijpen, en de andere om naar binnen te keren en voor jezelf te zorgen. Om helderheid te krijgen in wat je graag wil bereiken in het jaar dat komen gaat. Of om met een dekentje, kop thee en Netflix even he-le-maal niets te doen.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Petra van Dreumel. Zij  is geluksexpert, illustrator en auteur. Haar boek ‘Van dromen naar doen‘ helpt je om in veertig dagen te ontdekken wie je bent en wat je wil. Petra schrijft over blij zijn met jezelf, geloven in de toekomst en houden van het nu. Vanaf 4 november organiseert ze een 10-daagse online cursus met inzichten en oefeningen. 

Meer leren van de natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
3 lessen die we kunnen leren van de herfst
Sluiten