Wat het schrijven van een boek over angst, mij leerde over bang zijn (dit zou iedereen moeten weten)

Vind jij jezelf een typische lafaard of een angsthaas, vanwege je spinnenfobie of je hoogtevrees? Deed ik ook. En het is nergens voor nodig, want bang zijn we allemaal. Je leest het goed: allemaal.

Iedereen is bang

Voor mijn boek ‘Alles onder Controle’ interviewde ik 15 van de grootste waaghalzen ter wereld – mensen die zonder touwen bergen of gebouwen van honderden meters hoog beklimmen; iemand die in zijn eentje wekenlang door een totaal geïsoleerd poolgebied trok; de wereldrecordhouder highlinen (een soort koorddansen, maar dan op 134 meter hoogte); basejumpers die zich met een kleine parachute in een dal storten – en al die mensen waren heel vaak, heel bang.

Om dood te vallen, of om zich te bezeren, om een fout te maken, of om een flater te slaan voor een publiek. En op die angstige momenten krijgen ze zweethandjes, klapperende knieën, gaan ze stotteren of kunnen ze niet meer helder nadenken. Juist, precies wat jij hebt als je weer eens last hebt van je podiumvrees of je faalangst. Dat betekent dat deze ‘durfals’ dus niet dapperder of met minder angst geboren werden dan jij of ik. Het feit dat zij meer durven dan wij, komt omdat zij een manier hebben gevonden om altijd goed te presteren ondanks hun angst.

Iedereen heeft het in zich om de diepste angsten te overwinnen, als je maar de juiste tactiek toepast

Er is dus geen ‘dapper’ versus ‘laf’ onderscheid te maken binnen de mensheid. Wel bestaat er een verschil tussen mensen die effectieve strategieën kennen om angsten voor eens en voor altijd te overwinnen, en (een veel grotere groep) mensen die die trucs nog niet kennen. Bij die laatste groep hoorde ik – tot voor kort. Ik baalde al jaren van mijn hoogtevrees, maar beschouwde het als een onveranderbare karaktertrek van mezelf.

Je identificeert je met die angst

Jammer, dacht ik, maar zo ben ik nu eenmaal. Totdat ik sprak met de Franse ‘Spiderman’ – een man die wereldberoemd werd met zijn beklimmingen van wolkenkrabbers zonder veiligheidsmaterialen, maar waarvan bijna niemand weet dat hij altijd last heeft gehad van hoogtevrees. En totdat ik sprak met basejumpster Steph Davis, die, nadat ze een echtgenoot en een ex-geliefde verloor aan haar sport, doodsbang werd om zelf neer te storten, en toch inmiddels weer bijna dagelijks van een rots af duikt. Deze high-risk sporters vertelden me hoe je kunt werken met je angst. Hoe je hem onder controle kunt krijgen.

Er bestaan relatief simpele methodes om je angsten te overwinnen, die je meestal gewoon thuis kunt oefenen. Dus. Wil jij af van je rijangst, of van je bel-fobie? Ga aan de slag met zelf-hypnose, visualisaties, angst-analyse of gerichte ontspanningsoefeningen. Klinkt te simpel om waar te zijn? Believe me: als deze oefeningen de waaghalzen uit mijn boek in staat stellen om onbeschermd door de lucht te vliegen, kunnen ze jouw persoonlijke angst ook heus wel helpen tackelen.

Bang zijn is goed. Angst overwinnen is beter

We ervaren het vaak als frustrerend als we iets graag willen, maar het niet durven. Maar angst heeft een enorm voordeel: het laat ons zien waar we nog kunnen groeien. Zolang je je doen en laten laat beheersen door angst (‘ik ga niet in een band spelen, want ik klap toch altijd dicht op een podium’), betekent dat eigenlijk dat je je identificeert met die angst. Die angst hoort bij mij, vertel je jezelf. Oftewel: ik ben die angst.

Maar van high-risksporters leerde ik dat dat idee dus niet klopt. Je bent niet bang geboren, je bent hoogstens te lui of te onwetend om die angst te overwinnen. Doe je dat wel, dan leer je jezelf op een nieuwe manier kennen – en dat biedt zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Daarbij: door je nu neer te leggen bij dat waar je bang voor bent, beperk je jezelf enorm. Het feit dat je naar iets verlangt, maar je ertoe laat weerhouden door angst laat zien dat er in jou een onontwikkeld potentieel zit. Door effectief met je angst te gaan werken, kun je dat onontwikkelde deel van jezelf tot bloei laten komen. Dat leidt tot een completer leven, waarin niet de angst, maar jij bepaalt wat je in het leven doet.

Wil je direct aan de slag met je angst? Leer de meest succesvolle methodes van high-risk sporters uit het boek of kom naar een van de lezingen of workshops van Roanne van Voorst.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Wat het schrijven van een boek over angst, mij leerde over bang zijn (dit zou iedereen moeten weten)
Sluiten