Redactie
Redactie Mind 30 mei 2019

Vind je het lastig om los te laten? Deze ene vraag gaat je enórm helpen

Als je een beetje bent zoals ik, dan vind je het lastig om dingen los te laten. Gekwetst door een vriendin? ‘Vergeven en vergeten’ is een memo die zonder twijfel aan mij voorbij is gegaan. Al heb ik er, een beetje jammer, voornamelijk mezelf mee. Want hoewel de vriendin in kwestie fluitend verdergaat met haar leven, zit ik een potje pissig te zijn op de bank. Tientallen verwensingen te bedenken die ik nooit hardop zal uitspreken.

Dat kan anders, ontdekte ik.

Deleten van imperfecties

Natuurlijk is het makkelijk om op dit soort momenten boos op mezelf te worden. Waarom kan ik nou niet, net als ieder ander, dit akkefietje gewoon van me laten afglijden? Dan moet ik mezelf eraan herinneren dat de moeite om dingen los te laten in de basis geen slechte eigenschap is. Evenmin als perfectionisme of ‘het juiste willen doen’ dat is.

Dit vind je vast ook leuk: Iemand loslaten: waarom dat goed is en hoe je daar van groeit

Op de weg van persoonlijke ontwikkeling zijn we onszelf constant aan het verbeteren. Je kunt tal van eigenschappen noemen die je graag zou willen deleten uit je leven. Je vergeet voor even dat deze ‘imperfecties’ ook mooie dingen met zich meenemen. Je impulsiviteit geeft je wellicht het laatste zetje om wél die sprong in het diepe te wagen. En je neiging om soms een people pleaser te zijn, maakt je ook een waardevolle vriendin. Je imperfecties maken je – hoe cliché ook – wie je bent.

Het lastig vinden om dingen los te laten, is in de basis dan ook geen slechte eigenschap. Het heeft me namelijk ook veel mooie dingen gebracht. Als ik dingen makkelijk losliet, was ik nu niet mijn tweede boek aan het schrijven. Of had ik me niet vastgebeten in de missie om persoonlijke ontwikkeling vaste prik te maken in het onderwijs. En had ik op persoonlijk vlak nooit die intense, onvoorwaardelijke liefde kunnen voelen voor de mensen die dichtbij me staan.

Ben ik gekwetst of voel ik me gekwetst?

Maar wat als de moeite om dingen los te laten je wel in de weg zit? Een coach heeft ooit een heel praktische manier geopperd om hiermee om te gaan. Ze stelde voor mezelf allereerst af te vragen of ik daadwerkelijk gekwetst was of me alleen gekwetst voelde. En ja, daar zit een verschil in. “Je bent gekwetst op het moment dat je dit zo voelt, maar je zou je kunnen afvragen of je ook daadwerkelijk gekwetst bént”, aldus mijn coach. Was de intentie van de ander echt verkeerd of vijandig? Zo niet, dan is dit direct een reden om het los te laten. Zo wel, dan kun je jezelf de volgende vraag stellen: laat ik het los of zeg ik er iets van en laat ik het dan los?

Lees ook: Wat Nelson Mandela je leert over loslaten

‘Welke keuze je ook maakt: het moet je iets opleveren’, was het advies van mijn coach. Hiermee bedoelt ze uiteraard niet een fikse ruzie, maar iets waardoor ik me ook daadwerkelijk beter voel. Voel ik me gekwetst door een vriendin? Dan vroeg ik mezelf allereerst af: voel ik me alleen gekwetst of bén ik ook daadwerkelijk gekwetst? Indien het tweede het geval is, kan ik mezelf nu het tweede afvragen: laat ik het los of zeg ik er iets van en laat ik het dan los?

Geloof me: het voelt heel bevrijdend om op deze wijze om te gaan met dilemma’s waar ik tegenaan loop. Ik laat mijn geluksgevoel niet afhangen van het gedrag van anderen, maar neem de regie in eigen handen. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen geluk. En dat is iets wat ik nooit meer zal loslaten.

Femke Kamps is freelance content creator en auteur van het boek Fuck the quarterlife crisis. Vraag jij je ook weleens af waarom anderen hun shit op orde hebben, terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen? In Fuck the quarterlife crisis zocht Femke de antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Voor haar boek sprak Femke met mede-twintigers, maar vroeg ook wetenschappers, coaches en psychologen naar hun inzichten. Het resultaat is een praktische life guide die bol staat van herkenbare anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. 

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vind je het lastig om los te laten? Deze ene vraag gaat je enórm helpen
Sluiten