Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 28 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

De lente is officieel begonnen! Zo maak je een frisse start

Van alle seizoenen is de lente by far mijn lievelings. Alsof het nieuwe jaar dan pas écht begint. Als de dagen weer wat langer worden. Als de bloemetjes beginnen te bloeien en de vogeltjes weer gaan fluiten. Als de temperatuur weer langzaam stijgt en je voor het eerst zonder jas kunt fietsen. Dan kruip ik uit mijn winterholletje en kan ik mijn opgedane energie weer laten stromen. Heerlijk!

De lente kan ook echt een nieuw begin betekenen. Door de bron van frisse energie is dit hét perfecte moment om wat nieuwe zaadjes te planten en nieuwe doelen te stellen.

Vraag jezelf daarom af: waar wil jij je de komende maanden op richten? Wat krijgt jouw focus deze lente?

Geef deze lente een thema

Misschien heb je besloten dat je meer tijd wilt besteden aan je vrienden en familie. Misschien wil je op zoek naar een nieuwe baan. Of misschien wil je beginnen met een nieuw project. Je kunt je ook helemaal in gaan zetten voor een gezonder lichaam: meer sporten, meer yoga, minder drinken. Of je wil je deze periode gebruiken om schoon schip te maken en lekker op te ruimen in huis.

Wat je ook kiest: laat je lekker meevoeren met de natuur en doe iets met die frisse energie. De winter is voorbij en je hebt waarschijnlijk genoeg binnen gezeten. Ga dus lekker naar buiten (wees voorzichtig uiteraard) en kom in beweging.

Kom letterlijk in beweging

Je zult merken dat dit de beste manier is om je lente te beginnen. Door je lijf weer in beweging te brengen, gaan je energiebanen letterlijk weer stromen. Dus trek je skates onder het stof vandaan, ga lekker hardlopen, fietsen of gewoon een blokje om; frisse lucht is altijd fijn en goed voor je. Beweging maakt je niet alleen fitter en aantrekkelijker, je krijgt op den duur ook veel meer energie en je voelt je al snel een stuk gelukkiger!

Daarnaast worden er met sporten ook nog eens extra neurotransmitters in je hersenen aangemaakt, vooral serotonine, waardoor zowel het verwerken van informatie als jouw stemming een boost krijgen. Klinkt als een win-win-win situatie, niet?

Grote voorjaarsschoonmaak

Het klinkt nogal ouderwets, maar een opgeruimd huis vormt een hele goede start voor een frisse lente. Na de winterperiode, waarin we ons huis lekker knus en gezellig maken, is het tijd om de buitenwereld weer naar binnen te laten. Maak je huis licht en luchtig door regelmatig een raam open te gooien en die heerlijke geur van lentebloesem naar binnen te halen.

Must read: Zo houd je een digitale lenteschoonmaak

Zorg dat je het voorjaar met een opgeruimd huishouden tegemoet gaat. Neem afscheid van spullen die je eigenlijk niet gebruikt, en kijk of je ze weg kunt geven of verkopen. Je kunt er ook voor kiezen om je huis lekker schoon te maken en hier en daar op te knappen. Schilder een muur of vervang wat meubelstukken. Soms kun je met een paar kleine aanpassingen al een heel nieuw gevoel creëren.

Breng leven in je huis

Haal wat verse bloemen en mooie planten in huis, om je wat meer te kunnen verbinden met de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene omgeving ervoor zorgt dat je je beter kunt concentreren, stress vermindert en ook nog eens de kans op hart- en vaatziekte verlaagt. Genoeg redenen om je hele huis in een groene oase om te toveren!

En als je tuin, balkon of dakterras hebt: plant dan letterlijk wat nieuwe zaadjes in de grond. Dit is een mooie, fysieke manier om de lente te verwelkomen. Zie de zaadjes die je zaait als symbool voor je toekomst en geef elk zaadje of elke bol een verlangen voor de toekomst mee.

Schrap ook wat dingen van je to-do-lijst

Naast allemaal nieuwe plannen maken, is het ook goed om eens te kijken naar de dingen die er momenteel allemaal op je bordje liggen. Welke dingen spelen er in je leven en op je werk? Welke toestanden hebben je afgelopen winter veel energie gekost? Neem eens de tijd om je prioriteitenlijst wat scherper te bekijken. Misschien kun je bepaalde zaken schrappen, waardoor je je lichter en vrijer kunt voelen.

Lees ook: Een ode aan de lente (met een artistiek randje)

Vaak zijn het een hoop kleine taken bij elkaar, die een behoorlijke berg veroorzaken. Je hebt het gevoel dat je ontzettend veel te doen hebt, ook al zijn al die dingetjes niet zo héél belangrijk. Een compacte takenlijst geeft je focus en meer vrijheid.

Een nieuw begin

Geef deze lente meer diepte door met een uitdagende verandering te starten. Als je nog niet zo goed weet waar je moet beginnen, kun je misschien beginnen met het kopen van een inspirerend boek, waarmee je een aspect in je leven kunt veranderen. Of luister een paar interessante podcasts over duurzaamheid, of over feminisme en carrière, om wat inspiratie op te doen.

Misschien wil je aan je zelfvertrouwen werken, leren mediteren, een kookcursus doen of je yoga-practice naar een hoger level tillen. Jezelf ontwikkelen is leuk, bevredigend en bovendien, altijd de moeite waard! En de lente is het uitgelezen moment om je leven een nieuwe impuls te geven. Dus, ontwikkel jezelf, ruim je leven op en geniet van al het moois dat dit fijne seizoen te bieden heeft.

Meer lente vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De lente is officieel begonnen! Zo maak je een frisse start
Sluiten