Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 19 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Suzanne (33) matcht mode met zero waste: “Hoe leuk is het als iemand anders geniet van de kleding die wij niet dragen?”

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek nemen The Issue en Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

Dit keer een kijkje bij Suzanne Smulders (33), mede-oprichtster van LENA The Fashion Library. Bij LENA leen je kleding in plaats van het te kopen. En als je erop uitgekeken bent, breng je het gewoon terug en leen je weer iets anders. Goed voor je portemonnee én een mooie stap richting zero waste.

Hoe kwam je op het concept?

“LENA is door mij en drie collega’s – die zussen van elkaar zijn – opgericht. We leerden elkaar kennen toen ik werkte in hun vintage webshop en winkel. We wilden kleding een nieuw leven geven. Ondanks dat we zelf bijna alleen maar tweedehands kleding hadden, puilde onze kledingkast uit. Toen bedachten we ons: ‘hoe leuk zou het zijn als iemand anders geniet van de spullen die wij niet gebruiken?’. En zo kwamen we op het idee. Na veel onderzoek ging een jaar later de kledingbibliotheek open in Amsterdam.”

kledingrek

En toen koppelden jullie mode aan zero waste. Hoe ben je met zero waste in aanraking gekomen?

“Ik vond mode heel leuk en ik was vooral nieuwsgierig naar de psychologie erachter. ‘Waarom kiezen mensen voor bepaalde merken en wat heeft dat voor invloed op jou als persoon?’ Ik heb daarom AMFI en de Mode Academie gedaan. Het werd mij al snel duidelijk hoe slecht de fashionindustrie is voor de aarde. Mode moet leuk zijn, maar als je hoort wat er allemaal gebeurt in die industrie, vind ik het niet leuk meer. Ik twijfelde of ik nog wel in de mode wilde werken. Maar ik bedacht me dat ik het ook kon omdraaien: júist in die industrie werken en het veranderen in iets positiefs.”

Hoe draagt LENA bij aan een zero waste levensstijl?

“In mijn beleving is het grote probleem van de mode-industrie dat er veel te veel gemaakt, gekocht én weggegooid wordt. Het is heel mooi dat er initiatieven zijn die met duurzame materialen werken, zodat de grondstoffen beter zijn. Maar die grondstoffen raken een keer op. Het probleem dat er te véél wordt gemaakt, blijft. Daarom bieden wij een alternatief voor fast fashion. Door kleding intensief te gebruiken, hoeven we minder te maken.”

De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”

Waarom vind jij dat belangrijk?

“Verandering in de fashionindustrie brengen gaat heel moeizaam, omdat het zo groot en massaal is. Maar íemand moet beginnen, vind ik. Iemand moet het wiel uitvinden met een nieuwe oplossing. We helpen de aarde gewoon naar de klote, om het grof te zeggen. Dus er moet iets gebeuren nu.”

kledingwinkel met rekken

Consuminderen is een belangrijke stap richting zero waste. Jullie dragen daaraan bij door kleding aan te bieden die je kan lenen. Zijn consumenten nu ook bewust van het belang van consuminderen en zero waste door LENA?

“Onze klanten zijn dat zeker. Het is leuk om te zien dat heel veel klanten hier komen met het idee dat ze het een keer willen testen. Als ze eenmaal lid zijn, kopen ze na een tijdje al bijna niets meer. Ze zien kleding lenen langzaam als een vervanging in plaats van een aanvulling. Ik zie echt dat consumenten daarin een ontwikkeling doormaken en dat is heel mooi.”

Wat is het grote doel van LENA?

“De fashionketen circulair maken. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. We willen dat mensen kleding lenen in plaats van kopen en daardoor de levensduur verlengen. Natuurlijk is een kledingstuk een keer op en dan willen wij het op de juiste manier recyclen. Zo willen we de industrie circulair maken, zodat je bijna geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebt.”

Zetten jullie je verder nog in voor zero waste?

“Onze collecties stellen we samen met partners die op een verantwoorde manier kleding maken. Helaas is de industrie niet helemaal transparant, dus zeker weten doen we het niet altijd. Aan onze abonnees geven we ook informatie over hoe je een kledingstuk verzorgt, hoe je het lang mooi houdt en hoe je het repareert.”

team van lena duurzame mode
Het team van Lena LENA the Fashion Library – Hedy Tjin

Wat betekent zero waste voor jou?

“Voor mij betekent het dat je bewuste keuzes maakt en bewust bent dat alle producten en materialen die je gebruikt invloed hebben op de aarde. Ik heb moeite met het hele wegwerp-cultuurtje waarin we leven. Als we grondstoffen krijgen van de aarde, moeten we deze ook op een nette manier teruggeven. Zero waste betekent voor mij om hier een stukje verantwoording in te nemen.”

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste levensstijl?

“Producten gebruiken in plaats van bezitten; dat lijkt me een toegankelijke manier om te beginnen. Heb je een boormachine nodig, leen het van iemand in plaats van het kopen. Of deel een auto samen met iemand. Denk na of je spullen écht nodig hebt of dat er andere oplossingen zijn.”

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Suzanne (33) matcht mode met zero waste: “Hoe leuk is het als iemand anders geniet van de kleding die wij niet dragen?”
Sluiten