Newspresso
Newspresso Editorial 2 apr 2016

Leesvoer voor dit weekend: internet verslaafd, digitale narcist en het nieuwe leaning in

Liza Jansen, oprichter van Newspresso, je ‘onmisbare shot nieuws on-the-go’ (lees de laatste hier), tipt tweewekelijks een aantal must-reads voor Bedrock uit de internationale pers.

Ik, De (Digitale) Narcist.

Als jij meer dan tien keer per dag je profiel op sociale media bekijkt en je een heel denkproces vooraf laat gaan aan je volgende statusupdate, heb je misschien last van de nieuwste welvaartsziekte: NPD, oftewel Narcisstistic Personality Disorder. Schijnbaar is het aantal gediagnostiseerden met deze ziekte sterk gestegen de afgelopen jaren. Dat komt waarschijnlijk door de druk van je digital you. Hoe herken je dat je lijdt aan NPD? Als je behoefte hebt aan bewondering, gebrek aan empathie hebt voor anderen en jezelf belangrijker acht dan nodig. Psycholoog Ciarán Mc Mahon maakt zich zorgen over wat deze drang voor externe waardering zegt over wat deze jongeren diep vanbinnen missen. (The Guardian)

Lees ook de rest van de artikelen over Generatie Y in een serie van The Guardian over ‘onsch’, a.k.a. “jobhoppende, in schulden verzonken en dure koffie drinkende” millennials.

Hé internetverslaafde.

Ja, jij daar. Mocht je nog in verzet zijn tegen je verslaving aan Facebook-, Twitter-, Tinder-, Periscope en de hele bende, verspil je tijd dan niet langer. Deze diensten zijn er namelijk op uit om jou zo verslaafd mogelijk te maken, omdat ze draaien op advertentie-inkomsten. En die kunnen ze alleen binnenharken door clicks. Dus geven ze hele teams de opdracht om een service te ontwikkelen die maar één doel heeft: jou zo verslaafd mogelijk maken. Daar komt bij dat Google en Apple het jou met opzet moeilijk maken om erachter te komen hoe je push-berichten uitzet. Creepy, uhu. Meer in dit essay op Medium van Nir Eyal, auteur van “Hooked: How to Build Habit-Forming Products”.

Nog een leestip: “Hoe onze politieke meningen worden gemanipuleerd door het internet.” (Aeon)

Je baan opzeggen = het nieuwe leaning in.

“De drie schadelijkste verslavingen zijn heroïne, koolhydraten en een maandelijks salaris”, predikt auteur Nassim Taleb, vooral bekend van het boek The Black Swan. De verslaving van een maandelijkse salaris ja, die je krijgt als je voor die ‘grotemensenbaan’ kiest na je afstuderen. Met de verslaving aan een maandelijks salaris komt vaak ook, zonder dat je het doorhebt, de verslaving aan een bepaalde sociale status en levensstijl. Het gevaar is alleen dat je op een gegeven moment zó verslaafd bent aan een bepaald soort leven dat het moeilijk is om van die verslaving af te komen, zelfs als je je werk eigenlijk een desillusie vindt. Het advies van de Amerikaanse communicatiedeskundige A. Mahdawi in dit essay in The Guardian is daarom: zeg iedere paar jaar je baan op of verander iedere paar jaar van baan, zo raak je niet verstrikt in ‘de gevangenis van een sociale status’. Ook is je werk opzeggen “the new leaning in“, aldus Mahdawi. Amen.

Kijk ook dit rake Ted-praatje van Scott Dinsmore over “How to find a job you love”. Het is terecht bijna drie miljoen keer bekeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Leesvoer voor dit weekend: internet verslaafd, digitale narcist en het nieuwe leaning in
Sluiten