Mark Schoones
Mark Schoones Featured 16 dec 2017

Leef, heb lief en doe dingen waar je bang voor bent, want het leven is ‘just a ride’

Op zoek naar levensraad wenden velen zich tot opperwezens, goeroes en zelfhulpboeken. Ik vind waardevolle lessen in m’n favoriete kunstvorm: stand-up comedy. In deze vijfdelige serie destilleer ik vijf principes uit het materiaal van mijn favoriete comedians. Dit is deel 5 en tevens het laatste deel. Bill Hicks over het leven.

“The world is like a ride in an amusement park, and when you choose to go on it you think it’s real because that’s how powerful our minds are. The ride goes up and down, around and around, it has thrills and chills, and it’s very brightly colored, and it’s very loud, and it’s fun for a while. Many people have been on the ride a long time, and they begin to wonder, “Hey, is this real, or is this just a ride?” Was getekend Bill Hicks, Revelations 1992.

In dit laatste deel uit de serie Levenslessen van Comedians zoomen we in op één van de opvallendste en eigenzinnigste comedians die de stand-up comedy wereld ooit zag. Bill Hicks. Controversieel, spijkerhard en vrijwel uniek in z’n stijl.

Het werk van Hicks is te omschrijven als gitzwart en duister. Hicks’ tirades over de Amerikaanse maatschappij, religie en politiek snijden diep en voelen altijd persoonlijk. Nee, de in Georgia geboren William Melvin “Bill” Hicks ging controverse nooit uit de weg. Censuur op televisie, ruzies met andere comedians, ruzies met het publiek. Z’n loopbaan bevat het allemaal.

In 1992 nam Hicks’ de show Revelations op in Londen. Hicks’ was on the height of his fame. Een comedian met een trouwe en grote groep fans, een unieke stem en de wereld ogenschijnlijk aan de voeten. Maar de tijd schudt in het jaar na Revelations op trieste wijze de kaarten; Hicks hoort in 1993 dat hij ongeneeslijk ziek is.

Maar Hicks blijft tijdens een groot gedeelte van zijn ziektebed optreden. Tijdens die shows grapt hij veelvuldig dat iedere show wel eens z’n laatste zou kunnen zijn. Het publiek is in die fase van Hicks’ leven niet op de hoogte van de ziekte. Alleen z’n familie en een aantal goede vrienden weten dat Hicks niet lang meer te leven heeft.

Al een jaar na de bittere diagnose sterft Bill Hicks op slechts 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij zou op de dag waarop dit artikel verschijnt, 16 december, jarig zijn geweest.

Het bijzondere leven van Hicks wordt beschreven in de prachtig gemaakte documentaire American: The Bill Hicks Story uit 2009. Een absolute aanrader. Ook als je niet van comedy houdt.

Wat valt er te leren?

Ik ben geen religieuze of spritiuele jongen. Ik beschouw mezelf als iemand die het leven zo licht mogelijk tracht te beleven. In de It’s Just A Ride-routine herken ik m’n eigen levensfilosofie. Mooier omschreven dan ik het ooit zou bedenken. De tekst raakte me op zoveel vlakken dat ik een jaar of 6 geleden besloot de uitspraak op m’n pols te vereeuwigen.

Zo had ik, zonder opperwezens of goeroes te volgen, plots m’n mantra gevonden: Leef, heb lief en doe dingen waar je bang voor bent. De realiteit die je beleeft is er slechts één uit velen en alles is eindig. Het is maar een ritje. Geniet er van.

Bedankt Bill. En jullie bedankt voor het lezen.

Lees hier het volledige transcript van ‘It’s just a ride’ door Bill Hicks.

Lees hier deel 1 van levenslessen die ik leerde van m’n favoriete comedians

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Leef, heb lief en doe dingen waar je bang voor bent, want het leven is ‘just a ride’
Sluiten