Laruga Glaser over hoe yoga haar deed beseffen meer te zijn dan ze dacht dat ze was

Laruga Glaser is een befaamd Ashtanga yogalerares. Ze komt oorspronkelijk uit Amerika, maar Stockholm is haar tegenwoordige thuis. Van jongs af aan trekt de spirituele en filosofische kant van het leven haar sterk. Iets wat niet alleen terug te vinden is in dit interview, maar vooral in haar yogalessen waarin ze haar studenten probeert uit te dagen en te inspireren om dichter bij zichzelf te komen. ‘Ik vind het mooi om de transformatie te zien die de studenten doorgaan.’

Je staat elke dag op de mat en beoefent al Ashtanga sinds 1998. Betekent dat dat het je vandaag de dag soepeltjes afgaat?

“Nee. Aan de ene kant zijn de sessies een zegen, aan de andere kant een flinke uitdaging. Je komt jezelf tegen, zowel de lichte als donkere kanten. Dat kan zwaar zijn. Richting de mat heb ik geen verwachtingen terwijl ik van alles ervaren heb wanneer ik er weer vanaf stap. Het dagelijkse trekt mij juist aan, omdat ik een alles of niets-persoon ben. De enige manier om echt diep in iets te duiken is door heel veel oefening en herhaling.”

Wat spreekt je het meest aan in Ashtanga yoga?

“Ik bekijk het niet op zo’n manier. Zo van: wat is het leukst of fijnst? Het is gewoon dat wat ik doe. Het is de reis die ik momenteel maak en de methode die ik gebruik om mijn innerlijke wereld te ontdekken. Het mooie ervan is dat Ashtanga yoga op elk aspect van ons zijn licht werpt. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel worden we gereinigd, zonder dat ons gemijmer de kans krijgt ons te dicteren wat te doen.”

En dat complete, fysieke en mentale maakte zo’n indruk dat je het bleef doen?

“De openbaring die de meeste indruk op mij maakte was de scheiding tussen mijn gedachten en wie ik ben. Dat ik veel meer was of kon zijn dan dat ik me eerder gerealiseerd had. Het was alsof ik thuiskwam bij mezelf. De innerlijke rust die daardoor over mij kwam en dat gevoel van vernieuwing hebben ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Toen ik Ashtanga ontdekte voelde het compleet, op verschillende levels. Misschien is dat wel de reden dat ik het bleef doen nadat ik andere methodes en stijlen probeerde. Maar, meer dan de methode zelf, hou ik het meest van de innerlijke rust die het brengt.”

Zou je die openbaring ook als de belangrijkste les willen noemen die je uit yoga haalde?

“Om eerlijk te zijn zit ik in een voortdurend proces van leren en loslaten, maar het komt voor mij altijd terug op hetzelfde principe, namelijk: all is one.”

Wie is je grootste inspiratiebron in de yogawereld?

“Wederom een moeilijke vraag om te beantwoorden. Op hoger niveau is mijn grootste inspiratie de mysterieuze kracht die dit universum drijft en mijn hart laat kloppen. Daaraan verbonden ben ik intens geïnspireerd door het voorbeeld van leraren als T. Krishnamacharya, Sri K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar en natuurlijk mijn eigen leraar: R. Sharath Jois. Hun toewijding aan de yoga geeft mij een vol gevoel van dankbaarheid en eerbied voor hun oprechtheid en toewijding aan de wetenschap en kunst van de yoga practice. Wanneer ik denk aan die eindeloze toewijding van al deze leraren, voel ik heel sterk hun kracht in mij. Zij begeleiden mij door mijn leerproces en hebben vaak voor helderheid gezorgd op momenten van twijfel. Het is iets veel groters dan ik en wanneer ik mij laat meevoeren in die kracht, daarin ontplooi, voel ik een oneindigheid van mogelijkheden. Het voelt als thuis. Daarbij haal ik voortdurend inspiratie uit allerlei spiritueel leiders, filantropen en activisten.”

Wat definieert jouw yogalessen?

“Nou, alles gaat terug naar wat yoga is. Yoga kalmeert de geest. We gebruiken de asanas en verschillende technieken om daartoe te komen. Wat het zo mooi maakt is dat onze ware aard vervolgens van onder het oppervlak naar boven komt. Op natuurlijke wijze breekt het door ons zijn. Ik herinner mijzelf daar altijd aan wanneer ik les geef en natuurlijk wanneer ik zelf bezig ben. Door de lessen begrijpen mijn studenten steeds beter wat welzijn, vrede, rust en steadiness betekenen. Hun innerlijke schoonheid komt naar boven, onbelemmerd door oordeel of angst. Ik vind het mooi om deze transformatie bij mijn studenten te zien.

Heb je advies voor iemand die nog maar net is begonnen op zijn of haar yogareis?

“Ja! Dat ze er echt van moeten genieten dat ze beginners zijn en niet het gevoel moeten hebben dat er een bestemming is waar ze moeten komen. En, uiteraard, dat ze consequent moeten zijn.”

Laruga zal aanwezig zijn op YogaFest Amsterdam op 18 en 19 juni.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Laruga Glaser over hoe yoga haar deed beseffen meer te zijn dan ze dacht dat ze was
Sluiten