Sharon van der Werf
Sharon van der Werf News 26 jul 2018

Zo bijzonder: morgen is de langste maansverduistering van de eeuw te zien

Ga vrijdagavond vooral een blokje om, want er hangt een bijzondere maan in de lucht: een bloedmaan. Dat betekent dat de maan niet zijn normale kleurtje heeft, maar dat ‘ie felrood aan de hemel staat. En niet een paar minuten, maar ook nog eens bijna twee uur lang. Aanstaande vrijdag (27 juli) hebben we te maken met de langste maansverduistering van de eeuw. Zo’n maansverduistering (ook wel beter bekend als een eclips) komt alleen voor als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. Op dat moment bevindt de maan zich dus in de schaduw van de aarde, waardoor er geen licht meer op het maanoppervlak schijnt. Het licht wat normaal op de maan schijnt, wordt in dit specifieke geval dus niet weerkaatst op de aarde.

Een rode maan

De kleur die we wél zien, is rood. Dat komt doordat het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt afgebogen naar de maan. Van alle lichtkleuren, wordt het rode licht het beste afgebogen. Daarom kijken we tijdens een eclips naar een rode maan. Het is dan ook geen verrassing dat we het een bloedmaan noemen.

Slecht geslapen? Dat komt misschien door de volle maan

Even omhoog kijken

De weersvoorspellingen voor aanstaande vrijdag zijn goed: geen wolkje aan de lucht. Fijn voor ons, want dat betekent dat we de hele bloedmaan kunnen zien. Vanaf 21.33u komt de maan op, maar omdat het dan buiten nog licht is, is ‘ie niet duidelijk te zien. De maximale eclips is om 22.22u, wanneer het absoluut donker genoeg is om iets van de rode kleur mee te pakken. Het schouwspel eindigt om 23.14u, dus zorg dat je voor die tijd een blik naar boven werpt.

Als je meegerekend hebt, zie je dat de maansverduistering maar liefst een uur en drie kwartier duurt. Daarna valt er weer licht op de maan, en kleurt ‘ie steeds weer een beetje helderder van kleur.

Meer lezen over astrologie:

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes en inspirerende content? Meld je dan aan de de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo bijzonder: morgen is de langste maansverduistering van de eeuw te zien
Sluiten