Tessa Ham
Tessa Ham Mind 7 dec 2019

Waarom het (terug)kijken van Ladies Night op Net5 zéker de moeite waard is

De cijfers liegen er niet om: elk jaar blijkt weer dat er te weinig vrouwen zijn te zien op de Nederlandse televisie. Niet alleen in reclames en films, ook in talkshows zijn de cijfers niet mals. Maar 30 procent van de talkshowgasten is vrouw. Hoog tijd voor verandering vinden wij. Gelukkig is daar sinds kort Ladies Night op Net5, een talkshow voor en door vrouwen.

Netflixtips ben je wel van ons gewend, maar we willen dit keer een programma op de traditionele televisie tippen die zéker de moeite waard is.

Ladies Night met Merel Westrik

In de talkshow krijgt presentatrice Merel Westrik elke week 3 (bekende) vrouwen en vaste gasten zoals Linda de Mol en Tjitske Reidinga op de bank en bespreken ze samen de actualiteit.

Want waarom bestaat maar 18 procent van de Top2000 uit vrouwelijke artiesten, bijvoorbeeld? En dat terwijl er meer succesvolle vrouwelijke muzikanten zijn dan ooit? Als daar 4 vrouwen die niet op hun mondje zijn gevallen over praten, komen er dit soort pareltjes uit van bijvoorbeeld vaste gast Stella Bergsma: “Er was zo’n popkenner die bij RTL zei dat er nou eenmaal minder goede vrouwelijke artiesten zijn. Dus laten we ‘m bij deze even een lul noemen”.

Persoonlijke blik op de actualiteit

Alhoewel er veel gelachen wordt bij Ladies Night, is er ook ruimte voor persoonlijke en soms ontroerende verhalen. Bij mij stonden de tranen in de ogen toen vaste gast Natacha Harlequin vertelde over het gesprek dat ze met haar zoontje voerde over de discriminerende uitingen die er naar Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreiro over het veld geschreeuwd werden.

Natacha is zelf nooit uitgescholden voor een discriminerende term, dus dacht ze dat het een ver-van-haar-bedshow was. Tot haar zoontje haar vertelde dat hij dit elke week meemaakte: “Jij hebt een huidskleur als poep of Je bent een K-Surinamer”.

Lees ook: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Doordat er beduidend minder vrouwen aanschuiven in talkshows, is dit een verfrissend programma waar belangrijke thema’s worden besproken. Guess what, vrouwen hebben ook wat te vertellen! We vinden het dan ook jammer dat het programma elke week weer minder kijkers heeft. Nu zijn dit wel het aantal kijkers op tv, en valt het volgens een woordvoerder van Net5 wel mee als je de online kijkers bij de kijkcijfers optelt. Laten wij nou ook net tot die laatste groep behoren.

Ladies Night is elke woensdagavond om 21.30u op Net5 te zien. Ben jij ook niet het type dat speciaal thuisblijft voor programma’s? Geen zorgen, alle afleveringen zijn ook gewoon terug te kijken via Kijk.

Nog meer kijktips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het (terug)kijken van Ladies Night op Net5 zéker de moeite waard is
Sluiten