Ladies First: een inspirerende Netflix-docu over heldin Deepika Kumari

Must-see over de strijd van een doorzetter tegen armoede en vooroordelen

Soms heb je van die documentaires waarbij je vanaf het begin wordt gegrepen en niet meer wordt losgelaten. Ladies First, sinds maart op Netflix, is zo’n documentaire. Een must-see over de strijd van boogschutter Deepika Kumari tegen armoede en vooroordelen.

Deepika Kumari komt uit het arme dorp Ratu in India, waar vrouwen weinig rechten hebben. Ze werd op haar achttiende de beste vrouwelijke boogschutter ter wereld. Ladies First laat op een mooie manier zien wat voor weg de heldin heeft moeten bewandelen om vanuit een kansloze positie een succesvol sporter te worden.

Als jong meisje vermaakte Deepika Kumari zich met heel weinig. Zo schoot ze met steentjes op mango’s, iets waar ze veel gevoel voor bleek te hebben. Dus wilde ze boogschieten, maar als dochter van een riksjachauffeur en verzorgster was de aanschaf van materiaal geen optie.

Ze maakte zelf een pijl een boog van bamboe, waarmee ze preciezer schoot dan iedereen in de wijde omgeving. Maar niet alleen geld was een probleem. In het gebied waar de dappere Indiër vandaan kwam, mogen vrouwen helemaal niet sporten en hebben veel mensen op basis van vooroordelen nauwelijks kansen.

‘Ladies First laat jonge meisjes zien dat ze kunnen bereiken wat ze willen’

Maar Kumari ging haar eigen weg. Op haar twaalfde verliet ze haar ouderlijk huis, op zoek naar een betere toekomst. Ze werd ‘s werelds beste boogschutter, maar kende in haar carrière ook tegenslagen, zoals de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar ze als vrouw uit India Olympisch goud wilde halen.

Ladies First is een meesterwerk van documentairemaakster Shaana Levy-Bahl. “De belangrijkste les die Deepika je in de film leert, is dat je alleen verliest als je opgeeft. Je moet blijven vechten”, aldus Levy-Bahl.

“Met de documentaire willen we jonge meisjes laten zien dat ook zij kunnen bereiken wat ze willen, als ze hard genoeg werken en in zichzelf geloven. Miljoenen meisjes over de wereld hebben geen kansen en zelfvertrouwen. Vrouwen als Deepika Kumari geven hen hoop.” Ladies First duurt 39 minuten en is nu te bekijken op Netflix.

Meer goede documentaires op Netflix

Als je dan toch in de documentaire-mood bent, check dan ook eens deze 6 docu’s op Netflix over bewust leven en het klimaat.