Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 11 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Kunstvakken staan onderaan: doden scholen de creativiteit van kinderen?

Picasso zei ooit dat alle kinderen als artiest worden geboren. De kunst is artiest te blijven als we opgroeien. De Britse auteur Ken Robinson gelooft hierin, maar ziet dat het tegenovergestelde gaande is. “We groeien niet naar creativiteit toe, we groeien eruit. Of liever, we worden eruit onderwezen”, zegt hij in zijn TedTalk.

Jaren terug verhuisde Robinson met zijn gezin van Engeland naar Amerika. Wat hem destijds opviel: waar ook ter wereld je kijkt, elk onderwijssysteem op aarde heeft dezelfde hiërarchie van onderwerpen.

Kunstvakken onderaan de ladder

Bovenaan de ladder staan wiskunde en talen, dan komen de geesteswetenschappen, en onderaan staan de kunsten. Ook is er in bijna elk systeem een hiërarchie binnen de kunstvakken.

Tip: De Netflix docu The Creative Brain is een prachtige ode aan creativiteit

Zo krijgen kunst en muziek meestal een hogere status op scholen dan bijvoorbeeld drama en dans. Maar waarom? Volgens Robinson is wiskunde belangrijk, maar dans ook. Hij is van mening dat creativiteit in het onderwijs net zo belangrijk is als leren lezen. We moeten het dus ook met dezelfde status behandelen.

Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Het is natuurlijk makkelijk om met de vinger naar scholen te wijzen, maar ook ouders dragen bij aan het doden van creativiteit van kinderen. “Ga maar niet naar de toneelschool, want je wordt toch geen acteur.”

Lees ook: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn

Of “kies nou maar voor een studie Geneeskunde in plaats van voor de muziekschool. Muzikant zijn is een lastig beroep.” Het zijn van die goedbedoelde adviezen die veel ouders hun kinderen geven.

Een grote vergissing zegt Robinson, en alleen al hierom: “Volgens UNESCO halen in de komende 30 jaar wereldwijd meer mensen hun diploma dan sinds het begin van de geschiedenis. Opeens zijn diploma’s niets meer waard.”

Bekijk hieronder de volledige TED Talk:

Meer over creativiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Kunstvakken staan onderaan: doden scholen de creativiteit van kinderen?
Sluiten