Kunstmatig eiland in de Noordzee moet Europa van stroom gaan voorzien

Het Nederlandse bedrijf TenneT is van plan een kunstmatig eiland te bouwen op de Doggersbank – een zandbank op de grens van de Britse, Nederlandse, Duitse en Deens economische zones. "Dit is een antwoord op het klimaatprobleem, ook al komt het als sciencefiction over."

TenneT, dat door de overheid wordt gerund, wil hiermee een compleet nieuw energienetwerk voor Europa creëren, goed voor 70.000 tot 100.000 MW (megawatt) richting Nederland, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en België.

Ter vergelijking: de vijf nieuwe windmolenparken die voor 2023 voor de Nederlandse kust gebouwd worden, leveren gezamenlijk 3.500 MW op.

Rondom het kunstmatige eiland, met een oppervlakte van 6 vierkante kilometer, komen zevenduizend windmolens te staan die 80 miljoen Europeanen van energie moeten voorzien.

Samenwerken voor een beter klimaat

Daarnaast moet het gaan fungeren als een samenwerking tussen Nederland, Duitsland en Denemarken, die het voor de landen mogelijk moet maken te handelen in energie. Het eiland is onderdeel van de doelstellingen voor 2050 van de klimaatconferentie van Parijs.

windmolens, tennet

Ook het Deense overheidsbedrijf Energinet is betrokken bij de plannen. In een interview met de Deense krant JydskeVestkysten zegt Torben Glar Nielsen, CTO van Energinet, snel nieuwe methoden voor de productie van energie worden gevonden. “Dit project in de Noordzee is een realistisch antwoord op het klimaatprobleem, ook al komt het misschien wat vreemd en sciencefiction-achtig over.”

Kosten

De geschatte kosten van het eiland liggen rond de 1,35 miljard euro. En dan hebben we het alleen over de fundamenten. De windmolens, landingsbaan, haven, aansluiting naar het vasteland en infrastructuur komen daar dus nog overheen.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Kunstmatig eiland in de Noordzee moet Europa van stroom gaan voorzien
Sluiten