Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 22 mrt 2018

De kunst van één ding tegelijk doen: kun jij het?

Vrouwen zijn geboren multitaskers, zeggen ze. Wie 'ze' zijn weet natuurlijk niemand. Maar ik dacht tot voor kort dat ik ook de queen der meerdere dingen tegelijk doen was. Zo kon ik een gesprek voeren terwijl ik tegelijkertijd een boodschappenlijstje in mijn hoofd aan het opstellen was. Of hing ik aan de telefoon met mijn zusje terwijl ik een mail naar een collega typte. Totale onzin natuurlijk.

Door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat ik helemaal niet meerdere dingen tegelijk (goed) kan doen. Je kunt wel een werkmail beantwoorden en tegelijk aan je zus vertellen hoe je dag was, maar of je mail dan foutloos je outbox verlaat en je zus in één keer begrijpt wat je bedoelt, is maar de vraag. Je kunt dus beter één ding tegelijk doen.

Daarom, tijd om te accepteren dat multitasken niet the way forward is en het misschien weer tijd is om dingen met aandacht te doen. De Japanners hebben daar een hele mooie term voor, namelijk ‘ichigyo-zammai,’ wat letterlijk één ding met volle aandacht doen betekent.

En dit geldt niet alleen voor ‘dingen doen’ of daadwerkelijk iets uitvoeren, maar kan ook mooi toegepast worden op je gedachtes. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik met mijn gedachtes al een half jaar vooruit ben. Zo zat ik afgelopen zondag op de bank te bedenken hoe leuk het zou zijn om eind dit jaar een relatie te hebben zodat ik met diegene op vakantie kan gaan, naar een ver oord. Want zo’n reis is toch een stuk leuker om met z’n tweeën te doen, nietwaar?

Ik was al met mijn imaginary boyfriend op een safari in Afrika terwijl ik die ochtend nog mijn eerste kop koffie moest zetten. Toen ik dat opeens besefte besloot ik heel bewust te genieten van de zondag die nog voor me lag. Doelgericht focuste ik me op elk onderdeel, met de intentie om er volop van te genieten en niet met mijn gedachten ergens anders te zijn.

Zo zette ik mijn eerste kop koffie, genoot ik van een hete douche en nam ik de tijd om te bedenken wat ik die dag aan ging trekken. Ik kreeg opeens een heel stuk dag terug die ik anders had verspild aan in gedachten multitasken.

Hoe doe je één ding tegelijk?

Zet een intentie

Uit bovengenoemde ervaring kan ik concluderen dat het is goed om een intentie te zetten voordat je de taak uitvoert. Dat kan ‘ik ga genieten van een warme douche’ zijn, tot ‘ik heb zin in koffie en ga deze rustig zetten.’ Probeer daarbij niet af te dwalen naar de volgende to-do op je lijst. Wilde je een vriend bellen? Prima, maar dat plan behandel je pas als je rustig de koffie hebt gezet.

Afdwalen

Dwaal je toch af? Ben je daar dan bewust van. Als ik weer met mijn hoofd in een wijnbar in Kaapstad zit zal ik dat observeren en daarna loslaten zodat ik me weer op dat ene ding (wat dat ook moge zijn) kan concentreren.

Hoofd legen

Als je vooraf een bepaald beeld hebt van een toekomstige taak is het beter om deze los te laten. Ga er met een open mind in en kijk maar hoe het loopt. Zo ga je er neutraal in en laat je je verrassen.

Geniet

Misschien wel de belangrijkste tip om te leren om één ding tegelijk te doen. Probeer van alles wat je doet te genieten. Misschien denk je nu lacherig dat je niet van de vuilnis buiten zetten kunt genieten en dan toch echt liever met je hoofd ergens anders zit. Maar probeer het eens een keer. Hoe heerlijk is het dat je je huis opruimt, die zak wegbrengt, wat frisse lucht schept?

Volg Bedrock’s Head of Content Josephine op Instagram

Meer lezen

Tips zodat je kunt focussen op echt belangrijke zaken en niet de dringende.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
De kunst van één ding tegelijk doen: kun jij het?
Sluiten