Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 6 nov 2017

Ervaar hier zelf hoe de geur van bloemen je vertrouwen in anderen kan herstellen

Oké, we geven het toe: bloemen en vertrouwen lijken op het eerste gezicht misschien niet zo veel met elkaar te maken te hebben. Oké, het zijn beide positieve woorden, maar daar houdt de logica wel zo’n beetje op. En toch is er wel een verband: de geur van lavendel zorgt er namelijk voor dat we mensen eerder vertrouwen. Huh, wat?
Die conclusie komt uit een onderzoek van het Leiden Institute for Brain and Cognition. Negentig proefpersonen werden verdeeld over drie verschillende ruimtes. Eén daarvan rook naar lavendel, een ander naar pepermunt, de derde had geen specifieke geur. Alle deelnemers werden in duo’s opgedeeld, waarna een van de twee 5 euro kreeg.

Dilemma

Als die persoon ervoor koos om het geld aan de ander te geven, werd dat geld verdriedubbeld: 15 euro dus. De ontvanger kon dat geld of zelf houden, of delen met degene die het geld had gegeven. Voor de gever was er dus een dilemma: of zelf de 5 euro houden, wat het meeste zekerheid bood, of erop rekenen dat hij zijn deel van het verdriedubbelde geld kreeg, wat uiteraard meer op zou leveren.

Met deze truc blijven je bloemen in huis langer mooi

Je ziet ‘m natuurlijk al aankomen: in de kamer met de lavendelgeur werd significant meer geld overgedragen. Gemiddeld maar liefst €3,90, in vergelijking met zo’n €3,20 in de kamers zonder lavendelgeur. En meer gedeeld geld betekent uiteraard: meer vertrouwen.

Het grappige is dat de deelnemers zich niet bewust waren van de rol van de lavendel. Sommige geuren hebben dus invloed op ons, zonder dat we dat merken. Volgens ander onderzoek is dit verband ook breder te trekken: door aangenamere geuren (niet alleen die van lavendel), zouden we ons over het algemeen positiever gedragen tegenover anderen. Door bepaalde kalmerende geuren zouden we tijdelijk in een ‘inclusieve staat van denken’ komen, die ons toelaat om onze gedachten beter af te stemmen op die van anderen.

Grow Trust: Lavender & wildflower workshops

Wetenschapper Garmt Dijksterhuis zal hierover uitweiden tijdens een minicollege op het Grow Trust-event van Let it grow op 12 november. Wat is het verschil tussen ruiken als je iets eet, en ruiken aan bloemen?

Bloemen een lief gebaar? Dit is de duistere wereld achter de bloemenindustrie

Dijksterhuis legt uit “Eten stop je in je mond, en bloemen over het algemeen niet (ook al doen sommige chefs dat wel steeds vaker. Bij ruiken aan bloemen gaan er geurstoffen de neus in (op de lucht die je binnensnuift), en daar blijft het bij. Bij het eten gaan er geurstoffen vanuit je mond (binnendoor) je neus in, dat levert een andere manier van ‘ruiken’, met een andere gewaarwording.”

Een grappig feitje dat hij zal toelichten tijdens het college: ” Recent onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat niet iedereen dezelfde verzameling van geurreceptoren in z’n reukepitheel heeft. Er bestaan grote verschillen tussen mensen in de samenstelling van de verzameling geurreceptoren in hun neus. Het idee is te vergelijken met kleurenblindheid.”

Benieuwd naar meer?

Op het event kun je ook zelf het effect van lavendel ervaren: zo kun je je eigen smaakvolle lavendel cocktail mixen of een vertrouwenwekkend ijsje maken naar het magische recept van Maidie van de Bosch van de Bloesembar.

Als je het te vroeg vindt om aan de cocktails te gaan, voeg je dan bij het Tea by Me-team. Tea by Me nodigt je uit om je eigen groene, witte of zwarte thee samen te stellen van de op Nederlandse grond gekweekte Camellia Sinensis, de traditionele Chinese theeplant. Vergeet dan niet een vleugje Lavendel toe te voegen voor groter vertrouwen.

Het event heeft inmiddels plaatsgevonden. Wil je meer weten? Garmt Dijksterhuis schreef ook een razendinteressant boek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ervaar hier zelf hoe de geur van bloemen je vertrouwen in anderen kan herstellen
Sluiten